DW'nin haberine göre, Yıl sonunda Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ev sahipliğinde yapılacak Dünya İklim Konferansı'na (COP28) hazırlık niteliğindeki müzakerelerde, özellikle sanayi ülkeleri ile gelişmekte olan ülkeler arasında önlemlerin finansmanı konusundaki derin görüş ayrılıklarının aşılamaması, iklim ve çevre örgütlerini endişelendiriyor.
"Büyük hayal kırıklığı"
Singh, "Bonn iklim görüşmelerinin Dubai İklim Konferansı'nın gidişatını belirlemesini istiyorduk, çünkü daha fazla gecikmeyi gerçekten kaldıramayız" diye konuştu.
Zengin ülkelere ağır sitem
Gelişmekte olan ülkelerin sınırlı kaynaklarla, zorlu tercihler yapmak zorunda kaldıklarına işaret eden Singh, "Bu ülkeler her gün, insanları beslemek ya da güneş teknolojilerine yatırım yapmak arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyorlar" dedi.
"Dünyayı doğru bir yörüngeye mi sokacağız yoksa bir kıyamet senaryosuna doğru mu yol alacağız, işte bunu sağlanacak finansman ve kaynaklar belirleyecek" değerlendirmesini aktaran Singh, zengin ülkeleri sert ifadelerle eleştirdi.
Schottland Glasgow 2021 | COP26 | Harjeet Singh, CAN InternationalSchottland Glasgow 2021 | COP26 | Harjeet Singh, CAN International
Uluslararası İklim Eylemi Ağı’nın Küresel Strateji Başkanı Harjeet Singh.Fotoğraf: Ian Forsyth/Getty Images
"İki yüzlülükle" suçladığı zengin ülkelere "Artık oyun oynamaya son verin" çağrısı yapan Harjeet Singh, gelişmiş ülkelerin daha az gelirli ülkelere iklim önlemlerine uymaları için hibe yerine kredi teklif etmesini de "ahlaksızlık" olarak nitelendirdi.
Gelişmiş ülkelerin bu durumu bile kazanca dönüştürmek istemesine tepki gösteren Singh, "Dünya yanarken onlar bunu paraya dönüştürmek istiyor. İçinde bulunduğumuz durum işte bu" dedi.
Doğal Hayatı Koruma Örgütü BUND'un temsilcisi Susann Scherbarth da Bonn'daki müzakerelerde sert gerilimler yaşandığını anlattı.
İklimin korunmasının finansmanının nasıl olabileceğinin konuşulmasını ve bir uzlaşı sağlanmasını beklediklerini söyleyen Scherbarth, "Ancak iklim krizinden en çok etkilenenler için daha fazla ve yeterli finansman konusunda bir fikir birliği sağlanamadı" diye konuştu.
"Sanayi ülkelerine güven kaybı"
Oxfam'ın iklim uzmanı Jan Kowalzig de iklimin korunması için acilen önlemlerin kararlaştırılması ve yoksul ülkelere daha fazla desteğin verilmesi gerektiğine işaret ederken, Bonn'daki müzakerelerde bu yönde beklenen ilerlemenin kaydedilememiş olunmasını eleştirdi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF ise yaptığı açıklamada, Bonn'da beklenen ivmenin yakalanamamış olunmasından üzüntü duyulduğuna vurgu yaptı, "Müzakerelere, sanayi ülkelerinin taahhütlerini yerine getirmemesinin yol açtığı güven kaybı damgasını vurdu" bilgisine yer verdi.
BAE göz mü boyuyor?
Deutschland Klimakonferenz Bonn | Sultan Ahmed Al JaberDeutschland Klimakonferenz Bonn | Sultan Ahmed Al Jaber
BAE’nin Sanayi Bakanı Sultan Ahmed Al Jaber.Fotoğraf: Sascha Schuermann/Getty Images
Ryfisch, Dünya İklim Konferansı'nın dönem başkanlığını yapan BAE'nin Sanayi Bakanı Sultan Ahmed Al Jaber'in fosil enerjiden çıkışa destek açıkladığını ancak bunun "göz boyama amaçlı" bir beyanat olabileceğini söyledi. David Ryfisch, BAE gibi ülkelerin petrol ve doğal gazdan devasa boyutta kazanç elde ettiklerini, bunu kaybetmek istemeyebileceklerini aktardı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yıl sonunda ev sahipliği yapacağı Dünya İklim Konferansı'na hazırlık mahiyetindeki Bonn müzakerelerine yaklaşık 5 bin delege katıldı.