Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından tavsiye edilecek kamu spotlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları içeren Kamu Spotu Yönergesi’nde tartışmalı değişiklikler yapıldı. Kamuyu bilgilendirici yayınlarının yer aldığı kamu spotlarında siyasi figürlerin yer almaması hükmü kaldırıldı.
Kamu Spotları Yönergesi’nde, “Kamu spotlarında siyasi parti logolarına ve siyasi figürlerine yer verilemez” hükmü, “Kamu spotlarında siyasi partilerin resmi sembolleri ile siyasi partilere ait logo, şekil, slogan gibi çağrışım unsurlarına yer verilemez” şeklinde değiştirildi. Böylece Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu spotunda Cumhurbaşkanı yerine AKP Genel Başkanı olarak yer almasının ya da Bakanlar ile partililerinin kamu spotlarında “AKP” logosuyla rol oynamasının önü açıldı.
Yönergede bir diğer düzenleme ile RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e de geniş yetkiler verildi. Buna göre, “Kamu spotlarıyla ilgili Üst Kurul tarafından verilen tavsiye kararları 6 ay süreyle geçerlidir” maddesi, “Kamu spotları Üst Kurul tarafından tavsiye edilir. Ancak ivedi olarak yayınlanmasında kamu yararının bulunduğu durumlarda Üst Kurul Başkanı tarafından tavsiye edilebilir. Üst Kurul Başkanı tarafından tavsiye edilen kamu spotları tavsiye tarihini takip eden ilk Üst Kurul toplantısında değerlendirilir” şeklinde değiştirildi. Bu düzenlemeyle de AKP kontenjanından RTÜK’e ve başkanlığa seçilen Ebubekir Şahin’e, televizyon kanallarına doğrudan istediği kamu spotunu yayınlaması için “tavsiye” yetkisi verildi.
ACİLEN ESKİ HALİNE GELMELİ
RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, yönergede yapılan düzenlemenin “partili cumhurbaşkanlığı gibi partili kamu spotu” anlamına geldiğini söyledi. Değişikliklerden vazgeçilmesini isteyen Taşcı, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kamu spotları, ancak toplumu ilgilendiren ve yayınlanmasında kamu yararı bulunan olay ve gelişmelere ilişkin konularda hazırlanır. Spotlara siyasi figürlerin yerleştirilmesinin önünün açılması, kamu spotlarının iktidar partisinin veya başkaca partilerin reklam, propaganda aracına dönüşmesi demektir. Kamu yararı, bilgilendirme bir kenara itilecek parti çıkarı ön planda tutulacak. Deyim yerindeyse parti faaliyetleri, reklamları kamu spotları görüntüsüyle bedavaya getirilip, televizyonlarda yayınlatılacak. Kamu yararı yerine partinin çıkarı öncelenecek.”
TEK BAŞINA KARAR VERECEK
“Diğer bir nokta ise hem kamu yararına ve hem de spotun ivediliğine RTÜK Başkanı tek başına karar verecek ve kamu spotu yayınlanacak. Üst kurula ise daha sonra getirilecek. O zaman kurul reddetse bile bir hafta o kamu spotu yayınlanmış olacak, kurulun ret kararı sonuç olamayacak. Bu doğrudan doğruya üst kurulu devre dışı bırakmaktır. Başkan her şeyi dokuz kişilik üst kuruldan daha iyi bilecek, tek söz sahibi olacak. RTÜK Başkanı’nın tek başına karar verecek olması yasaya da aykırı, zira yasa tavsiye kararını üst kurulun vereceğini hüküm altına alıyor.”