Adıyaman İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2015 yılı 2. olağan toplantısı Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş Başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, işsizliği önleyecek tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi ele alındı.
Toplantıda konuşan Vali Mahmut Demirtaş, işgücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak ve meslek liselerini daha fonksiyonel hale getirmek amacıyla, Adıyaman merkez ve ilçelerindeki meslek liselerinde yeni meslek dalları açıldığını kaydederek, şöyle devam etti; "Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında, 20 Nisan 2015 tarihinde Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Bakım Projesi adıyla toplam bin kişi istihdam edilmiştir. Devam etmekte olan 1200 kişilik programla birlikte toplam sayı 2200 kişidir. 2015 Yılı 1 Ocak–27 Nisan dönemi içerisinde 250 adet Mesleki Eğitim Kursu + İş Başı Staj Eğitimi açılmış olup, bu kurslara 558'i erkek ve 418'i kadın olmak üzere toplam 976 kişi katılmıştır. İş başı eğitim programlarına katılanlara günlük 36,5 TL kurslara katılanlara da günlük 20 TL kursiyer cep harçlığı, aylık olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüzce ödenmiş olup kurs/program süresince, katılımcıların genel sağlık sigortası ve iş kazası primleri de Türkiye İş Kurumunca yatırılmıştır." dedi.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce 2015 yılının ilk dört ayında başlatılan kurs ve staj programları kapsamında toplam 3 bin 176 kişiye aylık ücret ödendiğini belirten Vali Mahmut Demirtaş, "2015 yılı 1 Ocak–30 Mart dönemi içerisinde İşkur İl Müdürlüğü aracılığıyla 221'si erkek ve 145'i kadın olmak üzere toplam 366 kişi özel sektörde istihdam edilmiştir. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce ülke genelinde başlatılan 'İşgücü Piyasası Araştırması' kapsamında, ilimizde de işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile İl Müdürlüğümüz İş ve Meslek Danışmanları tarafından 2015 yılı 16 Mart-27 Nisan tarihleri arasında Adıyaman İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir. Adıyaman'daki 10+istihdamlı 800 ve 2-9 istihdamlı 22 işyeri olmak üzere toplam 822 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerine işyeri bilgi formu uygulanmıştır. Bu araştırmada, Adıyaman İşgücü Piyasası'nın fotoğrafı çekilerek işgücü ihtiyacının tespit edileceği çalışma sonucunda Adıyaman'da işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekilme nedenlerine ilişkin bilgiler derlenecektir. Ayrıca bu araştırma kapsamında, İşverenlere Danışmanlık Hizmeti verilmiştir." dedi. CİHAN