Nevşehir Valiliği amacıyla İl Kadın Hakları Koordinasyon Teknik Kurulu toplantısı, Vali Yardımcısı Vural Demirtaş'ın başkanlığında yapıldı.
Nevşehir'de İl Kadın Hakları Koordinasyon Teknik Kurulu, yerelde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya ve kadınları güçlendirmeye yönelik çalışma ve etkinliklerin izlenmesi ve koordinasyonun sağlanması amacıyla oluşturuldu. Valilik konferans salonunda yapılan toplantıda, Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tolga Yamen, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili sunum yaptı. Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak bilindiğini ifade eden Yamen, kadına yönelik şiddet konusunda en kapsamlı uluslararası sözleşme olarak 12 bölüm ve 81 maddeden oluştuğunu anlattı.
Sözleşmenin ilk olarak, 2011 yılının ilk yarısında Avrupa Konseyi'nin dönem başkanı olan Türkiye'nin de çabalarıyla 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da yapılan Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açıldığını anlatan Yamen, "Sözleşme ilk olarak İstanbul'da imzaya açıldığı için uluslararası teamüllere uygun olarak, kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak da adlandırılmaktadır. Türkiye Sözleşme'nin ilk imzacısı ve sözleşmeyi ilk onaylayan ülke olmuştur. 01 Ağustos 2014 yılında da 10. üyenin sözleşmeyi onaylamasından yaklaşık 3 ay sonra yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin amacı, kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik her türlü şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesi ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasıdır." dedi.
Nevşehir Barosu avukatlarından Sema Yurtbilir Yavuz ise İstanbul Sözleşmesi'nin hukuksal boyutu ile ilgili bilgi verdi.
CİHAN