İlkbahar dönemi şap aşılama programı başladı


Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, son günlerde Türkiye'de görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren farklı bir A tipi şap virüsü nedeniyle 2016 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasının 4 Ocak itibariyle başladığını belirtti.

İlk defa 29 Eylül 2015 tarihinde, daha önce görülen virüslerden farklı yeni bir A tipi virüsün tespit edildiğini belirten Yılmaz, Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yeni virüse karşı aşı üretimini gerçekleştirdiğini kaydetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni A tipi virüs nedeniyle ülke genelinde 2016 yılı ilkbahar şap aşılama programının 4 Ocak 2016 tarihinde başlatılmasına karar verildiğini anlatan Yılmaz, il genelinde 2016 yılı ilkbahar şap aşılama programı kapsamında tüm büyükbaş hayvanları aşılayacaklarını ifade etti.

Şap hastalığının, hayvancılık sektörü için zararlarının büyük olduğunu kaydeden Yılmaz açıklamasında şöyle dedi: "Bu hastalığa sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlıdır. Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın direk ekonomik kayıpları arasında özellikle genç hayvan ölümleri, süt veriminde yüzde 15 ve et veriminde yüzde 10 düşme, üreme performansında düşme, ticarete getirilen kısıtlamalar sayılabilir. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemlidir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir."

AŞILAMA ZORUNLU

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunu belirten Okan Yılmaz, şunları ekledi: "Aksi hareket edenler hakkında 2016 yılı için 7 bin 731 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir. Aşılama programı; Nevşehir merkezde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, ilçelerde ise İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin şap aşılama programına göstereceği yoğun ilgi mücadelemizi kolaylaştıracaktır." CİHAN
<< Önceki Haber İlkbahar dönemi şap aşılama programı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER