BURSA (CİHAN)- Bursa Orhangazi Üniversitesi (BOU) Kültür ve Sanat Topluluğu'nun düzenlediği "Yazar-Okuyucu Buluşmaları" etkinliğinin ilki yapıldı. Üniversite, şair Devrim Dirlikyapan'ı ağırladı. Cemal Süreya gibi birçok ödülün sahibi olan Dirlikyapan, 16 yıl aradan sonra yayımladığı yeni şiir kitabı İmdat İşaretleri'nin ardından ilk kez BOU'lu öğrencilerle biraraya geldi.
"Neden Şiire İhtiyacımız Var?" başlıklı konuşmasıyla şiire duyulan ihtiyaçla ilgili tespitlerde bulunan şair Dirlikyapan, söyleşinin ikinci bölümünde ise öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Şiire olan ihtiyacı, alışkanlıkların benliklerde oluşturduğu duyarsızlığı en kestirme yoldan kırmanın bir yolu olarak açıklayan Dirlikyapan, şairin estetikten taviz vermeden kendini devamlı yenilemesinin, yeni şeyler üretmesinin ve okuyucuyu da bu yenilenmenin bir parçası haline getirmenin öneminden de bahsetti.
Öğrencilerden gelen sorular üzerine şair-okuyucu ilişkisi, şiirde imge kullanımının gerekliliği ve kadın şair veya sanatçıların daha az bilinmesi gibi konulara da değinen Devrim Dirlikyapan, günümüz şiiriyle ilgili tenkitlerin ise az bilme veya üzerinde yeterince düşünmemeden kaynaklanan durumlar olduğunu söyledi. "Günümüz şiirinden bir ses alamadığını düşünen okur, sorunu ilköğretim kitaplarındaki seçilmiş şiirlerden sonra birden içinde bulunduğumuz yıla sıçramasında aramalı. O arada olanlarla ilgili bir fikriniz yoksa veya yetersizse günümüz şiirini anlayamıyor olmaktan yakınmayı bırakıp bir yerden başlamalı." diyen Dirlikyapan, şiirin ilhamla değil, emekle sürdürülen bir şey olduğunu söyledi.
Programın sonunda yeni kitabı İmdat İşaretleri'nden bir de şiir okuyan Dirlikyapan, öğrencilere kitaplarını imzalayıp birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. CİHAN