Adli Bilişim Uzmanı Şükrü Durmaz, inandırıcı senaryolarla birçok insanın sosyal medya ortamında kolayca kandırıldığını söyledi.
Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Evrensel Hukuk Topluluğu, 'Dijital deliller ve adli bilişim' konulu bir seminer düzenledi. Seminerde, uzun yıllardır adli bilişim konularında uzmanlık yapan Şükrü Durmaz, sosyal medya kullanıcılarının karşı karşıya olduğu dolandırıcılık tehlikesine dikkat çekti. Medyaya yansıyan haberlerden örnekler sunan Durmaz, inandırıcı senaryolarla birçok insanın siber ortamda rahatlıkla kandırıldığını söyledi. Durmaz, tehdit ve şantaj yaparak muhatabı korkutma, değerli mal, eşya veya para önerme, kulak misafiri olma (gafil muhbir), Truva atı kullanma, çöp karıştırma, omuz sörfü ve eski donanımları inceleme yöntemleri ile birçok kişisel veriye ulaşılmanın mümkün olduğunu anlattı.
Adli bilişimin çok disiplinli ve uygulamalı bir bilim dalı olduğunu hatırlatan Durmaz, "Bu alandaki uzmanlar marifetiyle icra edilen bir meslek. Adli bilişimi diğer bilim dallarından ayıran en önemli özelliği, hukuk ile iç içe olması ve hukukun ekseninde icra ediliyor olmasıdır." dedi.
Savunma hakkının kutsal olduğuna vurgu yapan Durmaz, "Bu hakkın yerine getirilmesi için avukatlar ve hukukçuların da adli bilişime ihtiyacı var. Özellikle Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 134. maddesi kapsamında yapılan arama ve el koyma esnasında dijital delile müdahale ve delil toplanma işlemleri adli bilişim sürecinin en önemli ve en hassas bölümünü oluşturuyor." şeklinde konuştu.
Durmaz, örnek adli bilişim bilirkişi ve uzman raporları, bilgisayar sabit diskinin adli kopyasının adli kopyalama cihazları ile alınması, USB bellek ve hafıza kartı kopyalanması, CD, DVD ve BluRAY gibi optik sistemlerin adli kopyasının alınması, mobil cihazların adli kopyasının alınması, bilgisayar ağ trafiğinin adli kopyasının alınması, modem, switch, router, IPS, IDS, firewall kayıtlarının delillendirilmesi konularında da bilgiler verdi. CİHAN