Türkiye'nin taze ve kuru incir deposu Aydın bölgesinde incirde ilekleme (erkek incir) sezonu başladı. Haziran ayının birinci ve ikinci haftasında iki defa yapılan ilekleme işleminin yağışlar nedeniyle bir hafta gecikmeli başladığı belirtildi.
Her yıl Haziran ayının ilk haftasından itibaren incir ağaçlarında ilekleme yapıldığını ifade eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Yüksek Ziraat Mühendisi Mesut Özen, "İlekleme işlemi erkek incir meyvelerinin toplanıp dişi meyve üzerine ilek torbalarının asılması işlemidir. Çiftçiler ilek yaparken eski usul kovaların içine ilek koyarak değil de ilek torbası kullanarak ilek yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü eski usulde ilekleme yapmak hastalıklara ve ilek incirlerinin akmasına sebep olduğunu söylenmektedir. Bu yapılmazsa dişi incir meyvelerinde tozlanma olmayacağından meyve elde edilemez. Bizim incirlerin büyük bir çoğunluğu ilekleme isteyen incirlerdir. İleklemede dikkat etmemiz gereken konular atacağımız ilekler temiz olmalı. Uygun çeşitlerden olmalı. Dişi çeşitler aynı zamanda olgunlaşmaya gelmeli. Dişi çeşitlere uygun olmalı. Torbalarda asılmalı. Sabah erken saatlerde toplanılıp getirilip yine sabah saatlerinde asılması gereklidir. İlekleme haziranın ilk ve ikinci haftası olmak üzere iki defa yapılır. İlekleme ikinci haftasında tekrar edildikten sonra tekrar ilek torbaları bir hafta sonra toplanmalı içindeki ilekler çıkarılıp ya toprağa gömülmeli ya da yakılarak imha edilmelidir. Aksi taktirde bunu yapmadığımız zaman ilek meyveleri diğer hastalıklar için kaynak oluşturur ve diğer incir meyvelerimizin hastalanmasına yol açar." dedi.
İleklemede kova bitkisi kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Özen, "Kova bitkisi kullanıldığı taktirde meyve ilek meyveleri ortasından yaralanmakta ve ileklenmeyi sağlayan ilek arıcıkları ışığı gördükleri ilk noktadan çıktıkları için ileğin osyol kısmından çıkmayıp bu yaralı kısımdan çıktıkları için çiçek tozlarını götüremediğinden ilekleme gerçekleşmez" şeklinde konuştu.
İlekleme nedir?
İlek (erkek incir) meyveleri sabahın erken saatlerinde toplanıp ilek torbalarını altışar tane konulur. İlek torbalarına konulan ilekler, öğle olmadan dişi incirlere ağacın büyüklüğüne göre kimi ağaca iki tane kimisine üç tane asılıyor. Erkek incirler içinden çıkan sinekler çiçek tozlarını kanadına bacağına alarak dişi incir üzerinde yeni doğan meyvelere girerek onların tozlanmasını yani döllenmesini sağlamaktadırlar. İncirlerde ilekleme sezonda iki kez yapılmaktadır. CİHAN