İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği (AB) içerisinde kalmak için şartlarını resmi olarak açıkladı. Cameron, İngiltere'nin AB'den beklediği taleplerin yerine getirilmesinin 'imkansız olmadığını' söyledi.
Başbakan David Cameron, İngiltere'nin en büyük düşünce kuruluşlarından biri olan Chatham House'da bugün AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a yazılı olarak ilettiği AB şartlarını açıkladı. İngiliz Başbakan'ın talepleri arasında, 'Euro Bölgesi'nde olmayan diğer ülkeler dahil Ada'nın 'ortak pazar'daki yerinin korunması, rekabet gücünün artırılması hedeflenerek, bürokrasi zorunluluğunun ortadan kaldırılması, Britanya'nın AB'ye olan daimi yakınlığından muaf sayılarak ulusal parlamentoların ön plana çıkarılması ve ülkeye gelen AB vatandaşlarının özellikle vergi indirimleri gibi sosyal yardımlara erişiminin ilk dört yılda kısıtlanması' başlıkları öne çıktı. AB'den talep edilen şartların 'imkansız olmadığını' savunan Cameron, birliği zorlu bir çalışmanın beklediğini vurguladı.
AB VATANDAŞLARINA VERGİ VE SOSYAL YARDIM KISITLAMASI
İngiltere Başbakanı David Cameron, özellikle AB vatandaşlarına Ada'da sağlanan sosyal yardım ve vergi ücretleri konusunda alınan kısıtlama kararındaki anlaşmazlığın devam etmesi halinde, Birleşik Krallık'ın AB üyeliği konusunda referanduma gideceğini açıklamıştı. Mayıs ayında düzenlenen genel seçim öncesi liderliğini üstlendiği Muhafazakar Parti'nin seçim kampanyasında Britanya'nın AB üyeliği referandum sözü veren Cameron, iktidar partisi olarak parlamentoya geldikten sonra AB ile müzakere çalışmalarına hız vermişti.
AB KONSEYİ BAŞKANI DONALD TUSK: ŞARTLAR 'OLDUKÇA SORUNLU'
İngiltere Başbakanı David Cameron'dan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a resmi mektup olarak gönderilen AB reform şartları, Tusk tarafından da 'oldukça sorunlu' olarak değerlendirildi. Resmi mektuba yönelik Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında Tusk'ın basın sözcüsü, "Ulusal parlamentoların ön plana çıkartılması gibi mektupta belirtilen bazı unsurların uygulanabilir olduğu kanaatindeyiz. Ancak Euro bölgesi içinde ve dışındaki ülkelere yönelik pazar şartları ve bazı temel hak ve özgürlükleri kısıtlayacak unsurlar gibi şartların da uygulanabilir olması bir o kadar zor." dedi.
Cameron'ın özellikle AB göçmenlerine yönelik sunduğu kısıtlamalarda diğer AB liderlerini ikna etmesinin çok zor olduğu düşünülüyor. İngiliz Başbakan ise bir çok tartışmaya neden olan AB göçmenleri şartının kabul edilmesinin ülkesi için hayati önem taşıdığını ifade ediyor. David Cameron, İngiltere'nin AB üyesi olarak devam edip etmemesine bir referandumla karar verilmesini hedefliyor. Söz konusu halk oylamasının ise 2017 yılı sonunda yapılmasını planlıyor. CİHAN