Rusya ve Ukrayna krizinde Avrupa ülkeleri kontrollü bir tutum izlemeye çalışsa da İngiltere, Ukrayna'ya desteğini açıktan belli etmişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson Ukrayna’ya askeri destekten söz etmişti. Bugünkü gelişmelerin sonrasında da ilk hamle yine İngiltere'den geldi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO liderlerini acil toplantıya çağırdı. Peki, İngiltere'de Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatması nasıl değerlendirildi? İngiliz medyasına neler yansıdı? Öne çıkan kaygılar neler? Süreci, İngiltere Londra'da gazetecilik yapan Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) üyesi ve Londra Gündem haber sitesinin kurucusu Taner Bildik, Cumhuriyet'e değerlendirdi.
İşte Bildik'in aktarımları:
Peki bundan sonra ne mi olacak? Herkesin aklındaki soru elbette bu fitilin yeni bir dünya savaşını tetikleyip tetiklemeyeceği…
İNGİLTERE ESAS AKTÖR
İNGİLTERE RUSYA İLE SAVAŞA GİREBİLİR!
NATO’nun eski başkomutan yardımcısı Sir Richard Shirreff, Rusya’nın NATO bölgesine girmesi halinde İngiltere’nin de savaşa gireceğini öne sürdü. Hatta ‘Elimizde bulunan güçleri seferber etmeliyiz. Doğu'yu Rusya'ya karşı güçlendirmeliyiz' dedi. Shirreff, İngiltere'nin ilk savunma hattının, Ukrayna'nın işgalinden sonra sıranın kendilerine gelmesinden korkan eski Sovyetler Birliği devletlerinin (Letonya, Litvanya ve Estonya) sınırı olduğunu söyledi. Bu akşam saatlerinde İngiltere Başbakanı Johnson’un yeni yaptırımları açıklaması bekleniyor. O saate kadar NATO müttefiklerinden yeni bir karar çıkar mı bilinmez ama İngiltere’nin bu krizde başrolde olacağı kesin.