İnsanlığın içler acısı hali

Şam rejimi ile Hizbullah güçlerinin kuşatması nedeniyle açlıktan ölümlerin başladığı Suriye kasabası Madaya'da yaşanan dram, dünya kamuoyunda endişeli gözlerle izlenirken; bazı Esad yanlıları bu trajik olayla dalga geçerek büyük bir vicdansızlık örneği sergiliyor.

İnsanlığın içler acısı hali

Sosyal medyada "Madaya kuşatmasıyla dayanışma" anlamına gelen hashtag ile yemek fotoğrafları paylaşan rejim yanlılarının bu mesajları, büyük tepki görüyor.

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, birçok sosyal medya kullanıcısı; kebap, karides, balık ve patates kızartması gibi yiyecek görsellerinin yer aldığı paylaşımları "sadistçe" ve "iğrenç" olarak tanımladı.

Söz konusu paylaşımların, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, giderek artan uluslararası baskıların ardından, Lübnan sınırı yakınlarındaki Medaya'ya Ekim ayından beri ilk kez insani yardım girişine izin vermesiyle hız kazandığı belirtildi.

23 KİŞİ AÇLIKTAN ÖLDÜ
Temmuz ayından beri Suriye ordusu ile Hizbullah güçlerinin kuşatması altında bulunan 40 bin nüfuslu Madaya'da, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 23 kişinin açlıktan öldüğü belirtildi. Kasaba halkının hayatta kalabilmek için evcil hayvanları ve ağaç yapraklarını yedikleri belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Madaya'ya ilk yardımların bu sabah ulaşabileceğini açıklamıştı.

Kasabaya ilk etapta bir aylık gıda ve ilaç yardımı ulaştırılacak.

Kıtlık yaşanan kuşatma altındaki diğer kasabalar Fuaa ve Kefriye'ye de gıda yardımlarının hafta başında ulaşması bekleniyor. Bu kasabalarda da yaklaşık 30 bin kişi hayat mücadelesi veriyor.

DÜNYAYA ÇAĞRI
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Madaya kasabasına insani yardım ulaştırılması için ortak uluslararası eylem çağrısında bulundu.

Suriye'de kuşatma altındaki bölgelerdeki açlık kriziyle ilgili yazılı açıklama yapan HRW, özellikle Madaya kasabasındaki açlık krizinin boyutlarına dikkati çekti.

HRW'nin açıklamasında, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Aralık ayında Suriye'de 400 bine yakın kişinin kuşatma altında olduğunu rapor ettiği hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca, Eylül-Kasım döneminde kuşatma altındakilerin sadece yüzde 1'nin gıda yardımı alabildiği ve yüzde 1'den daha azına sağlık yardımı ulaştırılabildiği belirtildi. Suriye'de 4,5 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde ve 400 bin kişinin de 15 ayrı kuşatılmış bölgede yaşadığı, bu bölgelerdekilerin bombalanma tehlikesi altında bulundukları ve gıda, su ve tıbbi bakımdan mahrum oldukları kaydedildi.

Kuşatılmış bölgelerde yaşanan krizle ilgili açıklamada bulunan HRW Ortadoğu Direktör Yardımcısı Nadim Houry, Madaya'da yaşanan acının, Suriye'nin diğer kuşatılmış bölgelerinde yaşayanlara yiyecek, barınak ve tıbbi yardım sağlanması açısından da "acil uyarı" niteliğinde olduğunu vurguladı.

Madaya'da, yerel aktivistlerin ve halkın Hizbullah ve rejim güçleri tarafından temmuzdan bu yana kuşatma altında olduğu belirtilen HRW açıklamasında, rejimin ekimden bu yana gelen yardımları engellediğinin de altı çizildi.

<< Önceki Haber İnsanlığın içler acısı hali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER