İnsanlık Anıtı'nın yerine yapılacak anıta eski başkandan tepki

İnsanlık Anıtı'nın yerine yapılacak anıta eski başkandan tepki

Kars Valisi Günay Özdemir'in yıkılan 'İnsanlık Anıtı'nın yerine Kars Gazilik Madalyasını yansıtacak heykel yapılacağını söylemesi tepkilere neden oldu. İnsanlık Anıt'nın yapıldığı dönem Kars Belediye Başkanı olan Naif Alibeyoğlu, "Madem orası SİT alanı ve heykel yıktırılıp bize ceza verildiyse bugün onlar da o zaman aynı suçu işliyorlar, onlara da ceza verilmesi lazım." diye konuştu.

Kars Valisi Günay Özdemir'in, 'Kars'a yeni bir heykel yaptıracağız' açıklamasına Kars eski belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tepki gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun Kars ziyaretinde gündeme gelen anıt için seçilen alanın, bir dönem gündemden düşmeyen İnsanlık Anıtı'nın yapıldığı alan olduğunu Vali Özdemir açıkladı. Kars Gazilik madalyasını taşıyacak anıtın kısa sürede yapılacak alan düzenlemesinin ardından dikileceğini ifade eden Vali Günay Özdemir'e Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tepki gösterdi. O dönem yaşadıklarını anlatan Alibeyoğlu, şöyle konuştu: "İnsanlık anıtını yaptığımız bölge önceden gecekondu bölgesi idi ve biz bu gecekondu bölgesini TOKİ'den aldığımız konutlara taşıdık. Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı ile birlikte o bölgede bir anıt yapalım dedik. 90 bin şehit verilmiş bu topraklarda, tüm dünyaya özellikle Müslüman coğrafyasına bir mesaj vermek düşüncesiyle, bu anıtın yapılmasına karar vermiştik. Habil ile Kabil'den bu yana gelen insanın kendisiyle kardeşiyle savaşın temasını işleyen, özünde tek bir insan figürü, birisi elini uzatıyor, birisi çekimser, birisi iyilik, birisi kötülük, birisi güzel, birisi çirkinlik, birisi Habil, birisi Kabil, böyle o elini uzattığında diğeri elini verirse birleşecek ve öz benliğine dönecek. Hallac-ı Mansur'un 'Enel Hak' temasına dönecek insanlığın güzelliği ve iyiliği sembolize eden kötülüğe karşı mücadelesini sembolize eden bir İnsanlık Anıtı, 35 metre genişliğinde vicdanın gözyaşı olacaktı." diye konuştu.

Alibeyoğlu, beklemedikleri bir durumla karşı karşıya kaldıklarını hatırlatarak şöyle devam etti: "Kars'a Sayın Başbakan 2011 seçim çalışmaları için geldiğinde, 'Ben talimatını verdim' yani demokratik düzende böyle bir şey olabilir mi? 'Ben talimatımı verdim, burayı yıkın. Yıkılacak. Bir daha ki gelişimde belediye başkanına talimat verdim..' Bu nasıl bir anlayıştır? Demokraside böyle bir şey olmaz. 'Ben talimat verdim, yıkılacak'.. Böyle bir şey olamaz ve daha sonra kamuoyunda ulusal ve uluslararası tepki oluşunca burası SİT alanı dediler."

'İNSANLIK ANITI YAPTIK İNSANLIK AYIBI İLE KARŞILAŞTIK'

Heykelin olduğu parsel ve bu heykelden dolayı daha sonra kendisine dava açıldığını dile getiren Alibeyoğlu, "İki yıl ceza verdiler. Daha sonra bunu 1,5 yıla indirdiler. Geçmişte bir suçum olmamasından dolayı bu cezayı para cezasına çevirdiler. 18 bin lira para cezası ve şuanda Yargıtay da yargılanıyorum, yani böyle bir insanlık ayıbı 'İnsanlık Anıtı' yaptık insanlık ayıbı ile karşılaştık. Yani böyle bir şey olamaz." dedi.

Şimdilerde ise Kars Valisi Günay Özdemir'in alana tekrar anıt yapılacağını açıkladığını hatırlatan Alibeyoğlu şöyle devam etti: "Ama madem SİT alanı dediniz, şimdi diyorlar madalya yapılacakmış, 93 harbinde aldığımız dönemin madalyası. Elbette bu madalyalar bizim onurumuzdur. Bizim atamız, babamız, benim dedem, babam, bu memleketi kurtarmış, kimse bize öyle vatanseverlik, milliyetçilik edebiyatı yapmasın. O madalyalar o savaşın hüznüdür. Şimdi o madalyalar görünür bir yerde olması lazım uzaktan bakıldığında o ne neydi olmasın kim bilecek ama sen o madalyayı sembolize eden şeyi güzel bir madalyayı havaalanı girişine Kars'ın girişine öyle bir yere yapılabilir, güzel ve estetik bir şey olabilir. Ama dağ başına biz 35 metre yüksekliğinde dünyanın en yüksek heykelini yapmışız ki o uzaklıktan bile zor seçiliyordu. Sen oraya madalya anıtı yapacaksın uzaktan gören 'Bu nedir ya?' diyecek. O değerli madalya ile yalandan vatan millet edebiyatı yapmak değil. Madem orası SİT alanı neden yapıyorsunuz, bu gerekçeyi göstermediniz mi? O zaman bu ülkede adaletin yargının birileri için bir dönem farklı birileri için bu dönem farklı dönüştüğü bir dönemde her zaman rövanşist bir yargı ve yönetim anlayışına dönüşen böyle intikamcı duygulara dönüşen bir anlayıştan herhalde o dönem SİT idi bu dönem istediği gibi şeyler yapılabiliyor demek ki. Bu duruma ben şahsen bir anlam veremedim." CİHAN
<< Önceki Haber İnsanlık Anıtı'nın yerine yapılacak anıta eski başkandan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER