Öte yandan İpek Üniversitesi Mütevelli Heyeti yayınladığı sert açıklamayla üniversiteye kayyım atanamayacağını vurguladı, "Mütevelli Heyetimiz, yasal görev süresi doluncaya kadar üniversitemizin gelişimine katkı sunmaya devam edecektir" dedi.
İpek Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2016/28 D.İş kararı ile Koza İpek Eğitim Sağlik Yardım Hizmet Vakfına geçici kayyım heyeti atanmıştır. Koza İpek Eğitim Sağlık Yardım Hizmet Vakfı, 5737 sayılı yasa gereği özel hukuk tüzel kişisidir. İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Yardım Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş, 2547 sayılı yasa gereği ayrı bir kamu tüzel kişiliğe haizdir. Yürürlükte olan Anayasa ve yasalar çerçevesinde Üniversitelere kayyım atanamaz. Mahkeme kararı ile geçici kayyım atanan kurum vakıftır. Üniversiteler, yönetim açısından özerk ve bilimsel özgürlüğe sahip yükseköğretim kurumlandır.” denildi.
ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ GÖREVİNDEN ALINAMAZ
Özerk bir yönetime sahip üniversitelerde, en yüksek yönetim organı olan Mütevelli Heyet’in Anayasasının 130. Maddesi gereği görev süresi dolmadan her ne suretle olursa olsun görevlerinden uzaklaştırılamayacağı ifade edilen açıklama şöyle devam etti: “Türk yükseköğretimine büyük katkılar sağlayan, Türkiye’nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler vakıf üniversitesini kurarak Ana Yönetmelikte çerçevesi çizilmiş görev ve sorumluluklarını yerine getirme gayreti içerisinde olan Mütevelli Heyetimiz, yasal görev süresi doluncaya kadar üniversitemizin gelişimine katkı sunmaya devam edecektir.”
VAKFA BAĞLI KURULUŞLAR
Ankara’daki Koza İpek Vakfı’nın çatısı altında Melek İpek Kız Öğrenci Yurdu, Ali İpek Erkek Öğrenci Yurdu, Melek İpek İlk Orta Okulu, Ali İpek Camii, İpek Üniversitesi yer alıyor. Bunun yanı sıra Kahramanmaraş’taki Melek İpek İlköğretim Okulu, Melek İpek İlköğretim Okulu, Melek İpek Kültür Merkezi, Ali İpek Erkek Öğrenci Yurdu’nun da bulunduğu 12 önemli kurum ve kuruluş yer alıyor.