İran'a ambargonun kalkması Türkiye ile ticareti 50 milyar dolara yükseltebilir


İran Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, ülkesine uygulanan 35 yıllık ambargonun kaldırılmasının Türkiye için önemli fırsatlar oluşturduğuna işaret etti. İki ülke arasındaki 23 milyar dolarlık ticareti ilk etapta 30 milyar dolara yükseltmek istediklerini belirten Bikdeli, "Hatta 50 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir." dedi.

Türk ve İran enerji ekonomisi dernekleri tarafından desteklenen 'Ambarga sonrası İran: Yeni iş, yeni enerji, yeni fırsatlar' başlıklı konferans Antalya'da başladı. İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli ile BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk, davetli oldukları halde programa katılamadı. Ankara'daki olumsuz hava koşulları sebebiyle her iki isim de uçuşları iptal edildiği için programa katılamadı.

Türk firmalarının İran'a girmesini sağlamayı amaçlayan konferansa mesaj gönderen Büyükelçi Bikdeli, ambargonun sadece İran'ı değil bölge ülkelerinin ekonomilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Petrol rezervlerinin yüzde 10'una, doğal gazının yüzde 15'ine sahip olan ülkesinin dünyada ilk sırada yer aldığına değinen Büyükelçi, iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Mesajında iki ülke arasındaki işbirliğinin enerji alanıyla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan İran Büyükelçisi, "İki ülke arasındaki ticaret hacmini 23 milyar dolardan 30 milyar dolara yükseltmek istiyoruz. Hatta 50 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Bu işbirliği tüm bölge halklarının yararına olacaktır. Bölgesel yakınlaşmayı da sağlayacaktır. Bu birliktelik sadece enerji alanında değil, tarım, bankacılık, turizm sektörlerinde de geliştirilebilir. İki ülkenin ekonomik birlikteliği için bugün bu saydığımız sektörler önemli rol oynayacaktır." ifadesini kullandı.

ENERJİ BAKANLARI TÜRKİYE'DE TOPLANACAK

İran Petrol Bakanlığı Hazar Petrol ve Gaz İşleri Eski Genel Müdürü Mahmoud Khagnhani de konuşmasında, İran petrolü ve doğalgazının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılabileceğini kaydederek, "İran ve Türkiye 8 ülkenin üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkalatı (ECO) üyesidir. ECO ülkelerinde çok geniş doğalgaz kaynakları var. Önümüzdeki mayıs ayında ECO Ülkeleri Enerji Bakanları Toplantısı Türkiye'de yapılacak. Burada yeni fikirler oluşturacağız." dedi.

DAHA ÇOK İRANLI TURİST GELMELİ

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının herkes için mutluluk oluşturduğuna değinerek, "Komşumuzun sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür." dedi. Cevheroğlu, Nevruz'da binlerce turistin Antalya'ya geldiğini, artık İran'la Türkiye arasındaki kapıların açıldığını kaydederek, "Antalya ile İran arasında ulaşım sorunu yaşanıyor. Daha çok İranlı'nın Antalya'ya ulaşmasını temenni ediyoruz. İran'ın ambargodan sonra nasıl bir açılım yapacağını ve ne noktaya geleceğini biz de merakla bekliyoruz. Türkiye ve İran ilişkilerinin geliştirilmesi her iki ülkenin menfaatlari için önemli." şeklinde konuştu.

BÜROKRATİK ENGELLER KALDIRILMALI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Barut da son yıllarda İran ekonomisinde yaşanan dönüşümü yakından izlediklerini belirterek, şunları söyledi: "Özellikle turizm, enerji, bankacılık, petrokimya, telekomünikasyon, ulaştırma ve otomotiv sektörlerinde büyük fırsatlar olduğu konusunda bilgi sahibiyiz. Bunlar Türk özel sektörünün kuvvetli olduğu ve işbirliği olanaklarına açık alanlar. Bunun için de bazı alanlarda iyileşmeler yapılması konusunda ısrarcı olmak durumundayız. Öncelikle iki ülkeyi güçlü ulaşım ağları ile birbirlerine bağlamak durumundayız. Güçlü ticari bağlar ancak güçlü ve düşük maliyetli ulaşım kanalları ile kurulabilir. Diğer taraftan karşılıklı işadamlarımız için yatırımın ve ticaretin önündeki bürokratik engelleri azaltmalıyız."

Konferans yarın da devam edecek. CİHAN
<< Önceki Haber İran'a ambargonun kalkması Türkiye ile ticareti 50 milyar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER