PEKİN (CİHAN)- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinde temaslarda bulunan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi kabul etti. Ruhani, nükleer konusunda müzakerelerin daha kısa zamanda sonuçlanabileceğine vurgu yaparak "Çin'in etkili varlığı bu mesafeyi kısaltabilir." dedi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise dün yaptığı görüşmede Çin'in söz konusu müzakerelerdeki tutumunu takdirle karşıladıklarını belirtmişti.
Çin medyasının İran Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya dayandırdığı haberinde, Ruhani'nin Tahran ve Pekin'in uzun zamandır sürdürdüğü olumlu ilişkileri, her alanda stratejik işbirliklerine yönlendirme vaktinin geldiğini söylediği kaydedildi.
Habere göre, görüşmede sanayi, bilim, teknoloji, turizm, demiryolları ve limanların geliştirilmesi, enerji, tarım ile bankacılık konuları masaya yatırıldı.
Müzakerelerde Çin'in işbirliğiyle en kısa zamanda nihai anlaşma sağlanmasına şahit olmayı umduğunu söyleyen Ruhani, mevcut şartlarda, karşı tarafın gerekli siyasi iradeyi göstermesi halinde yakın bir tarihte nihai anlaşmanın sağlanabileceğine işaret etti. "Çin'in etkili varlığı bu mesafeyi kısaltabilir." ifadelerini kullanan İran Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca, Asya ve özellikle de Ortadoğu'da kalıcı istikrar sağlanması için Çin ile ilişkilerin arttırılmasının önemine değindi.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise görüşmede, İran'ın nükleer silah "geliştirmeme" konusundaki tutumunu takdirle karşıladıklarını ve Tahran yönetiminden, nükleer meselede kapsamlı anlaşmaya varılması için çaba göstermeye devam etmesini istedi. Wang ayrıca, Çin'in ortaya attığı "İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ve "21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu"nun kurulması için de İran ile ortaklaşa çaba harcayacaklarını dile getirdi.
Öte yandan, Wang Yi, Tahran'da dün İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile de görüşmüş ve ülkesinin İran'ın nükleer sorununun barışçı yollardan çözülmesine destek verdiğini ve müzakerelerde önemli arabulucu rolü oynadığını, tarafsız ve adil tutum takındığını söylemişti.
Zarif ise Çin'in söz konusu müzakerelerdeki tutumunu takdirle karşıladıklarını belirterek, Çin'i "İran'ın dostlarından ve 5+1'in kilit ülkelerinden biri" olarak nitelemişti.
İran'ın nükleer sorunuyla ilgili olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın tarafından 5+1 grubu oluşturulmuş ancak Tahran yönetimiyle yapılan bu müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamıştı. Müzakereler, ikinci kez uzatılmış ve son tarih olarak 1 Temmuz 2015 açıklanmıştı. CİHAN