İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya arasında nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması Türk iş dünyasını da sevindirdi. İran'a ambargodan en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin anlaşma ile yeni fırsatlara kavuşması ve iki ülke arasındaki ticaretin artması bekleniyor.
İş dünyasının önde gelen bazı kuruluşlarının başkanlarının konuyla ilgili olarak yaptıkları değerlendirmeler özetle şöyle:
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: "İran'a uygulanan ambargoların kalkmaya başlayacak olmasıyla birlikte ikili ticari ilişkilerimiz yeni bir ivme kazanacaktır. İran büyük nüfusu ve pazarıyla dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere Türkiye'ye birçok sektör için yeni fırsatlar sunacak. Bu anlaşmayla dünya enerji fiyatları da olumlu bir seyir izlemeye devam edecek. İran ile sınır ticaretimizin canlanmaya başlayacak olması Doğu sınırlarımızdaki yöre insanının hayatına olumlu katkı yapacaktır."
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar: "Hatırlamakta fayda var. 80 milyonluk İran nüfusunun 3'te biri ile dil sorunu yaşamadan ticaret yapabiliyoruz. Kapı komşumuza geçtiğimiz yıl yaptığımız ihracat 4 milyar dolar bile değil. Nükleer müzakerelerde uzlaşma sağlanmasının ardından Avrupa ülkeleri ve özellikle Çin İran'da lobi yarışına girecek. Başka bir deyişle, barış ortamı İran'a yatırımcı akınına neden olacak. Haliyle bu yatırım akınında Türk girişimcileri de dost ülke İran'ın yanında bulunacak. Yeni iş fırsatlarını birlikte geliştireceğiz."
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Bu gelişmenin İran ile ticaretimizi önümüzdeki dönemde olumlu etkilemesini bekliyoruz. Bildiğiniz gibi, İran ile yaptığımız tercihli ticaret anlaşması 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Yılın ilk 6 ayında İran'a ihracatımız yüzde 30 artarak 1,9 milyar dolara yükseldi. Bölgede tüketimin artmasını sağlayacak gelişmeler, ihracat potansiyelimiz için büyük önem taşıyor. İran ile ticaret hacmimizin sene sonunda 16 milyar dolar, 2016 sonu itibariyle ise 35 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz."
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır: "Bu yıl ilk 5 ayda Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 1,2'lik düşüşe rağmen İran pazarında yüzde 6,3 artış yaşandı. 5 ayda İranlı turist sayısının 656 bin kişi olarak gerçekleşti. İran turizmde bizim için çok önemli bir pazar. Bir dönem bu ülkeden gelen turist sayısı 2 milyona dayanmıştı. Şimdi yeniden yükseltmenin yollarını arıyoruz. 2013 yılında 1 milyon 196 bin, 2014 yılında 1 milyon 590 bin İranlı turist geldi. Yani son 2 yıldır yeniden yükselme eğilimi mevcut."
CİHAN