Çavuşoğlu, sahadaki istihbarat kaynakları ve teknoloji kullanılarak "dikkatli operasyonların" yapılması gerektiğini belirtti.
Çavuşoğlu, Fakat burada gördüğünüz durum, buradaki el Nusra ya da HTŞ dediğimiz grupların mevcudiyetini bahane olarak kullanıp sivillere ve ılımlı muhalefete saldırmak" diye konuştu.
Suriye'de oluşturulan dört çatışmasızlık bölgesinden birisi önemli bir kısmı cihatçı örgütlerin kontrolü altında bulunan İdlib'te kuruldu.
2016'da adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştiren ve El Kaide'den ayrıldığını duyuran Nusra Cephesi, son süreçte başka cihatçı gruplarla birlikte kurduğu çatı örgüt Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), İdlib'in önemli kısmını kontrolü altında tutuyor.
Suriye iç savaşının başlangıcında cihatçı grupların sahneye çıktığı yerlerin başında gelen İdlib'e Aralık 2016'daki tahliyelerin ardından Halep'ten ayrılan militanların ve ailelerinin yerleştirildiği kent olma özelliğine de sahip.
İran büyükelçisi bakanlığa çağrıldığını yalanladı
Suriye ordusu, son dönemde İdlib'e yönelik hava operasyonlarını artırdı. Türkiye de bu duruma tepki göstererek, İran ve Rusya büyükelçiliklerini dışişleri bakanlığına çağırdı.
İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Tahiryan Fard ise ülkesinin resmi uluslararası radyosu IRIB'e yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.
Ancak, AA Fard'ın sabah saatlerinde bakanlığa geldiğini duyurdu.
Çavuşoğlu, İdlib'teki çatışmasızlık bölgesinde yapılan ihlallerin "yüzde 95'inin rejim veya rejimi destekleyen gruplar tarafından" yapıldığını ifade etti.
Dışişleri Bakanı, "İran ve Rusya sorumluluklarını yerine getirmeli. Garantör olduysanız ki, oldular, rejimi durdursunlar. Bu, basit bir hava saldırısı da değil. Rejim ilerliyor İdlib içinde. Burada niyet farklı" diye konuştu.
"Eğer buradaki amaç bu saldırılarla bazı gönülsüz muhalif grupların Soçi'ye gitmesini sağlamaksa, o da ters teper" diye konuşan Çavuşoğlu, 29-30 Ocak'ta Soçi'de yapılacak görüşmelerden sonuç alınması için çatışmaların durması gerektiğini vurguladı.
İdlib'te çatışmasızlık bölgesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mayıs 2016'da Soçi'de yaptıkları görüşmede, Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin kurulması konusunda anlaşmaya vardı.
Bu görüşmeden kısa bir süre sonra da Suriye'deki iç savaşın sonlandırılması için hükümet ile silahlı muhalif örgütlerin Kazakistan'ın başkenti Astana'da yürüttükleri görüşmelerde bir mutabakata varıldı.
Buna göre, Suriye'de Dera ve Kuneytra, Rastan ve Talbise, Doğu Guta ve İdlib'te çatışmasızlık bölgesinin kurulması öngörülürken, Türkiye, İran ve Rusya da garantör ülkeler oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Ekim ayı başında "ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek" İdlib'e asker gönderdi.