Dün İrlanda hükümeti pandemi süresince bütün özel sağlık kuruluşlarını devletleştireceğini ve tek bir ulusal sağlık hizmeti oluşturulacağını ilan etti.
İrlanda Sağlık Bakanı Simon Harris, dün Dublin’de gerçekleşen basın toplantısında bu adımın “bütün halkın ortak yararı için” gerekli olduğunu söyledi.
KORONA MEYDAN OKUMASI
İrlanda hükümetinin bu kararı alması, geçen haftalarda başlayan ve hızla bütün İrlanda’ya yayılan “korona meydan okuması” (corona challenge) eyleminin, Bakan Harris’e uzanmasının hemen ardından geldi. Dün Harris bakanlığına yürürken, yanından geçen iki kişi yüzüne doğru öksürerek kaçtılar.
İrlanda’da özel sağlık sigortası olanlar, özel hastanelerde kaliteli sağlık hizmetine erişebilirken, diğerleri kamu sağlık kuruluşlarında uzun bekleme listelerine maruz kalıyorlardı. Bu durum Kovid 19 salgınında “ölüm – kalım meselesi” haline gelince İrlandalılar “sağlıkta eşitlik” talebini yükseltmeye başladılar. Korona meydan okuması eylemi bu süreçte ortaya çıktı ve kısa sürede yaygınlaştı.
İrlanda’da hasta sayısının 1.564’e ve Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 9’a ulaşmasından sonra alınan bu tedbir, İrlandalı emekçiler tarafından geç de olsa olumlu bir adım olarak değerlendirildi.
HERKESE EŞİT, ÜCRETSİZ SAĞLIK
Harris’e göre özel sağlık kuruluşlarının devletleştirilmesi sayesinde bütün İrlandalılar, özel veya kamusal sağlık sigortaları olsun veya olmasın, yalnızca nüfus cüzdanlarıyla, “bir yurttaşlık hakkı olarak” sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Sağlık hizmeti sosyalist ülkelerdeki gibi herkese eşit ve ücretsiz olacak.
İrlanda başbakanı Leo Varadkar, özel sağlık kuruluşlarının devletleştirilmesiyle ulusal sağlık hizmetine 2 bin yatak kapasiteli 19 özel hastane, 9 laboratuvar ve 8 bin kadar sağlık emekçisi kazanılacağını söyledi. İrlandalılar artık bu hastanelerden ve diğer özel sağlık kuruluşlarından, diğer devlet kurumlarında olduğu gibi hiçbir ücret ödemeden yararlanabilecekler.
Bu gelişmeler üzerine özel sağlık kuruluşları pandemi süresince “kâr amacı gütmeden” hizmet sunacaklarını açıkladılar.
AKLIN YOLU SOSYALİZM
Elbette aklın yolu sosyalizm. Fakat sosyalizm ancak ölüm kapıyı çalınca mı akla gelmeli? Kovid-19 salgınından önce de İrlandalı emekçiler sağlık sorunları için kamu hastanelerinde aylarca bekleme listelerinde mağdur oluyorlardı. Fakat ne zaman sağlık hizmetine erişebilmek “ölüm – yaşam meselesi” haline geldi, sağlık hizmetinin devletleştirilmesi talebi o zaman yükselmeye başladı.
Emekçilerin aklın yolunun sosyalizm olduğunu görmesi ve yumurta kapıya gelmeden de sosyalizm talep etmesi lazım. Hem de yalnızca sağlıkta değil, yaşamın her alanında sosyalizmi talep etmeli. Neden yalnızca özel sağlık kuruluşları? Neden bankalar, özel şirketler, özel okullar değil? Neden hepsi devletleştirilmesin?