Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrikte abone grupları için tarifelere temmuz ayından bu yana zam yapmıyor ancak serbest tüketiciler için fiyat hızla artıyor.
Konut dahil abone gruplarının tarifesi bu yılın ocak-temmuz döneminde yüzde 22 zamlandı ancak sanayinin büyük kısmı ve belirli ölçeğin üzerindeki iş yerleri serbest tüketici olarak çok daha yüksek zamlı elektrik kullanıyor.
BİR YILDA ÜÇE KATLANDI
Ekim 2020'de ortalama 318,70 TL olan fiyat, Ekim 2020'de yıllık yüzde 110,2'lik artışla 669,93 TL'ye yükseldi ve kasım başı itibarıyla artış devam etti.
Sanayide az sayıdaki abone için geçerli olan sabit tarifede rakam 1 megavatsaatlik elektrik için 635,33 TL seviyesinde bulunuyor.
HEM İTHALAT FATURASI HEM KUR ARTIRIYOR
Özellikle sanayide ve büyük iş yerleri, ‘serbest tüketici' grubunda yer alıyor ve faturalar spot piyasa fiyatları üzerinden hesaplanıyor.
EPDK verilerine göre, 2020 yılında Türkiye'de toplam elektrik tüketiminin yüzde 55,2'si serbest tüketicilere ait olmuştu.
SANAYİDE TÜKETİMİN YÜZDE 93’Ü SPOTTAN
Konutta bu yıl zam yüzde 22 olsa da sanayide ve ticari işletmelerde enerji maliyetlerinin katlanması, önce üretici, sonra da tüketici enflasyonunda artışı beraberinde getiriyor.
İNDİRİMLİ SÖZLEŞMELER İPTAL EDİLİYOR
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren serbest tüketicilerin sayısı artacak. Son kaynak tedarik tarifesinde sanayi ve ticarethaneler için tüketim alt sınırı yıllık 7 milyon kilovatsaatten 3 milyon kilovatsaate düşecek ve böylece spot piyasa fiyatlarıyla tüketim yapanların sayısı artacak.
DOĞALGAZ DA YÜKSEK ARTIŞ GELMİŞTİ
Sanayi tarifesine yüzde 48,40 oranında zam gelirken, belirli bir tüketim üzerindeki zam oranı yüzde 123’e kadar ulaştı.
KÖMÜRDE YÜZDE 200 MALİYET ARTIŞI
Çimento sektörü kaynakları, kömür maliyetlerinin son bir yılda yüzde 200 oranında arttığını, üretim maliyetleri içinde enerjinin payının iki yılda yüzde 60'dan yüzde 80'e kadar çıktığını, bu durumun fiyatlara zam olarak yansımaya devam edeceğini belirtti.