ADANA (CİHAN)- Bu yıl 8.si düzenlenecek Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi 16-18 Nisan tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirilecek.
Kongre Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyesi Makine Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, 3 gün sürecek 8. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi'nde başta Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) olmak üzere bir çok ülkeden, yurt içindeki meslek örgütleri ve kurumlardan 150 kişinin bildiri ile katılma başvurusu yaptığını söyledi. Hüseyin Atıcı, 16-18 Nisan tarihleri arasında yapılacak kongrede, 2 salonda 31 oturumda; 51'i sözlü, 68'i poster olmak üzere 119 bildiri sunulacağını, 9 konferans, 7 Seminer ve 7 panel gerçekleştirileceğini açıkladı. Atıcı, ayrıca konuyla ilgili fotoğrafların yer aldığı bir fotoğraf yarışması düzenleneceğini ve en iyi 35 fotoğrafın da fuaye salonunda sergileneceğini belirtti.
Hüseyin Atıcı, ILO verilerine göre: dünyada her 15 saniyede bir işçinin, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti. Atıcı, ülkemizin iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını vurguladı. Atıcı, "Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalıklarının tamamı önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için ne yazık ki her yıl iş kazaları ve meslek hastalarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk sayıda insan hayatını kaybetmektedir." dedi.
Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Anfisi'nde 16 Nisan tarihinde kongrenin açılışında MMO Yönetim Kurulu Saymanı Tahsin Akbaba'nın yöneteceği "6331 Sayılı İSG Kanun Neyi Değiştirdi, Sorunları Çözdü mü?" açılış panelinde MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, Türk Tabipler Birliği'nden Hüseyin Demirdizen, İLO Türkiye Temsilcisi Catherine Brakenhıelm, MESS'ten Altan Çetinkal, DİSK'ten Arzu Çerkezoğlu, TESK'ten Sema Kartalmış, KESK'ten Hasan Toprak ve Hak-iş'ten de Sabahattin Korkmaz görüşlerini paylaşacak.
İLO Türkiye temsilcisi Catherine Brakenhıelm, özel oturumda "Ulusal ve Uluslararası Çalışma Standartları'nı anlatacak. "İSG Hizmetlerinde Dünya Örnekleri ve Türkiye' de Kalitenin Yükseltilmesi İçin Neler Yapılabilir" özel oturumunda Çevre Yüksek Mühendisi Dr. Hilal Kanlı İngiltere'de Yasal Mevzuat, Kurumsal Altyapı, İşverenler ve İSG Profesyonelleri Açılarından İSG Hizmetleri, Makina Mühendisi Kemal Üçüncü Avrupa Birliği Ülkelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu Fransa, Almanya ve Finlandiya Uygulamaları ve Kimya Mühendisi Dr. Tevfik Severengiz Almanya'da İş Yerlerinde Tehlike Analizi Anlayışı ve Uygulamalarına Genel Bakış hakkında konuşacak.
Sempozyum özel oturumunda Almanya Merkezi Hükümeti İSG Direktörü Brigitte Froneberg "Ulusal Bölgesel ve Global Yaklaşımlar Trendler", Prof.Dr.Hilmi Sabuncu Özel Oturumunda "Mesleksel Solunum Hastalıklarının Epidemiyolojik Değerlendirilmesini Hacettepe Üniv.Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Ahmet Uğur Demir yapacak.
CİHAN