TBMM Başkanı Yılmaz, "Şunu iyi bilelim ki; sıkıntılar ve zorluklar geçici, inancımız, birlik, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz ebedidir. Bugün bütün meselelerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yüce çatısı altında oturup konuşabilir, tartışabilir ve bu milletin bütün problemlerine çözüm bulabiliriz." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz, 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 96. yıldönümü kutlamaları nedeniyle Sivas'ta düzenlenen törenlere katıldı. İlk tören, tarihi Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi yanındaki Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Törende TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Vali Alim Barut, Garnizon Komutanı Fatih Celalettin Sağır ile Belediye Başkanı Sami Aydın'ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Çelenk sunumunun ardından TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve beraberindekiler restorasyonu süren tarihi Kongre Müzesi'ni ziyaret ederek, restorasyonla ilgili bilgi aldı.
Tarihi kongrenin yapıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyonda olduğu için temsili canlandırma bina bahçesinde yapıldı. Devlet tiyatrosu sanatçıları tarafından burada tarihi kongrenin temsili olarak canlandırıldı. Tiyatro sanatçısı Orkun Gülşen'in Atatürk rolünü canlandırırken burada okunan kongre kararları katılımcılar tarafından coşkuyla alkışlandı.
Törende konuşan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı ve adını altın harflerle Türk tarihine yazıldığı Sivas Kongresinin 96. yılını kutluyoruz. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve 1071 Malazgirt Meydan muharebesinden bugüne kadar bizlerin bu topraklarda hür yaşaması için can veren can veren şehitlerimizi ve kan veren gazilerimizi hayırla yad ederek Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.
'TBMM'NİN KURULUŞ TEMELLERİ BURADA ATILDI'
Milletlerin tarihinde önemli dönüm noktaları olduğuna dikkat çeken İsmet Yılmaz, şöyle devam etti: "Anadolu'da başlatılan son bağımsızlık mücadelemizin en önemli dönüm noktalarından biri de hiç şüphesiz bundan 96 yıl önce ülkemizin dört bir yanından millet temsilcilerinin katılımıyla yapılan Sivas Kongresidir. O gün milli mücadelemizin kalbi ve karargahı olan Sivas'ta yapılan kongrede vatanın bölünmez bütünlüğü ve milli iradenin üstünlüğü milletin ortak iradesi olarak kabul edilmiştir. Bugün başkanlığını yapmaktan onur duyduğum Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş temelleri de Sivas Kongresiyle atılmıştır. Sivas Kongresi her şeyden önce çok zor şartlarda olsa bile inanan, birlik ve beraberlik içinde olan bir milletin başarıya ulaşacağını göstermesi bakımından önemlidir."
'SİVAS KONGRESİ, MİLLİ MÜCADELEYE NİTELİK KAZANDIRDI'
Erzurum Kongresinden sonra yapılan Sivas Kongresi'nin, Anadolu insanının başlatmış olduğu milli mücadeleye ulusal bir nitelik kazandırdığının altını çizen Yılmaz konuşmanı şöyle sürdürdü: "Bu kongrede milleti temsil edecek bir temsil heyeti oluşturulmuş, bağımsızlık savaşının esasları belirlenmiştir. Anadolu'da dağınık bir şekilde mücadele eden oluşumlar, hürriyet ve bağımsızlık ülküsü etrafında birleştirilmiştir. Birlik ve beraberlik sağlandıktan sonra bütün yurt sathında eşi ve benzeri görülmemiş bağımsızlık mücadelesine girişilmiş, ve bütün olumsuz şartlara rağmen parlak bir zafer kazanılmıştır. Bu kongre de ayrıca manda ya da herhangi bir devletin himayesi kesin bir dille reddedilmiş, bağımsız bir devletin kurulma süreci başlatılmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de temelleri atılmıştır. Sivas Kongresi, milli egemenliğe dayanan Türkiye Cumhuriyetinin de işaret fişeği olmuştur. Bu kongre aynı zamanda vatanlarını kurtararak bağımsızlıklarını kazanma azim ve kararında olan dünyadaki tüm mazlum milletlere de iyi bir örnek ve ümit ışığı olmuştur."
'80 MİLYON ORTAK VATANDA AYNI KADERİ PAYLAŞIYORUZ'
Bugün siyasi, askeri ve ekonomik güç bakımdan dünyanın en önemli ülkeleri arasında olduğumuzu öne süren Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Şunu iyi bilelim ki; sıkıntılar ve zorluklar geçici, inancımız, birlik, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz ebedidir. Bugün bütün meselelerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yüce çatısı altında oturup konuşabilir, tartışabilir ve bu milletin bütün problemlerine çözüm bulabiliriz. 80 milyon ortak vatanda aynı kaderi paylaşıyoruz, sevinç ve kederlerimiz birdir."
Konuşmasının sonunda Sivas kongresinin 96. yılı kutlayan Yılmaz, "Milli mücadeleye 108 gün ev sahipliği yapmış Sivas'ta, ebediyete akıp giden nice 96 yılda; Türkiye Cumhuriyetini çok daha büyük başarılara imza atacağına inancımız tamdır. TBMM adına Sivas Kongresi kahramanlarını bir kez daha rahmetle yad ediyorum." dedi.
CHP Milletvekili Ali Akyıldız da 4 Eylül tarihinin ulusal bayram ilan edilmesi yönünde kanun teklifi verdiklerini hatırlatarak, tarihi kongrenin 96. yılını kutladı.
MHP Milletvekili Celal Dağgez ise bu milletin bağımsızlık için her an 4 Eylül'de olduğu gibi kararlar alabileceğine dikkat çekti.
AK Parti Milletvekili Selim Dursun da tarihi kongrenin 96. yılını kutladı.
Konuşmaların ardından şeref defterini imzalayan Meclis Başkanı Yılmaz, halk oyunları gösterisi ile Genel Kurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü tarafından verilen konseri izledi. Mehteranın çaldığı marşlar alanda bulunan davetliler tarafından ilgi gördü. CİHAN