İsrail Lübnan'a bomba yağdırıyor! 182 Ölü, 727 Yaralı

İsrail ve Lübnan arasında tansiyon yükselirken saldırılar da şiddetlendi. İsrail bugün Lübnan'ı 150 kez bombalarken, saldırılarda en az 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi de yaralandı. Lübnan'ın da karşılık vermesiyle İsrail'in kuzeyindeki bölgelere 35 kadar roket atıldı.

SHABER3.COM

Lübnan'da geçtiğimiz hafta önce çağrı cihazı ve telsizlerin patlatılması, sonrasında da İsrail tarafından düzenlenen hava saldırılarına Lübnan'dan da karşılık geldi. Bunun üzerine İsrail Beyrut başta olmak üzere ülkeye saldırılarını artırdı. Bölgede tansiyon yükselirken İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki sivillere, Hizbullah’a ait olduğunu iddia ettiği ev ve binaları boşaltma ve bunlardan uzak durma çağrısı yaparak, söz konusu yapıları yıkacaklarını söyledi.

Hürriyet'in aktardığına göre İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, sınır köylerindeki Lübnanlı sivillere "Lübnan'daki köylerin tüm sakinlerine sesleniyorum, yakın gelecekte Lübnan'daki hedeflerini vuracağız. Hizbullah'ın silah sakladığı mülklerin yakınında veya evlerin içinde bulunan herkesi derhal uzaklaşmaya çağırıyoruz" tehdidinde bulundu.

LÜBNAN'A BOMBARDIMAN

Ardından İsrail, sabah saatlerinde Lübnan'ın güneyinde ve doğusundaki birçok bölgeye çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi. Güneydeki Nebatiye vilayetinde 30 dakika içinde 80'den fazla hava saldırısı düzenlenirken, İsrail ordusu, hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaparak, Lübnan'a bu sabah düzenlenen saldırılarda şu ana kadar 150'den fazla "hedefin" bombalandığını bildirdi. Saldırıların çok sayıda savaş uçağı tarafından düzenlendiği ifade edildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından sabah saatlerinden bu yana İsrail güçlerinin düzenlediği saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 182, yaralı sayısının ise 727 fazla olduğu bildirildi. Açıklamada, öldürülenler arasında çocukların, kadınların ve sağlık görevlilerinin bulunduğu aktarıldı.

İSRAİL'E MİSİLLEME

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği şiddetli hava saldırılarının ardından Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bölgelerine birçok roket attı. İsrail'in kuzeyindeki Aşağı Celile, Tabariye Gölü çevresindeki bölgelerde saldırı alarmları çaldı. İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, kuzeydeki Amiad ve Safed çevresine 25 roket atıldığı, bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiği, bazılarının ise Amiad çevresinde açık alanlara düştüğü belirtildi.

Aşağı Celile bölgesine atılan 10 roketten bazılarının isabet ettiği aktarılırken sınıra yakın Alkosh bölgesinde çalan saldırı alarmlarının incelendiği kaydedildi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı'na göre, Tabariye Gölü çevresindeki sağlık merkezine, şarapnel isabet etmesi sonucu hafif yaralanan bir kişi sevk edildi.

İRAN'DA 'ELEKTRONİK CİHAZ' DENETİMİ

Lübnan'da binlerce çağrı cihazı ve telsizin ölümcül saldırılarda patlamasının ardından, İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO), tüm üyelerine her türlü iletişim cihazını kullanmayı bırakma talimatı verdiği de iddia edildi. Washington Post gazetesinde yer alan iddialara göre, İranlı yetkililer yıkıcı saldırının ardından iletişimlerini nasıl koruyacaklarını yeniden gözden geçirerek elektronik cihazlarda kapsamlı denetim yapılmasını emretti.

'KARA HAREKATI' SİNYALİ

İsrail'in sivillere tahliye çağrısı yapması Lübnan'a yönelik kara harekatı iddialarını da güçlendirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Hagari "Şu anda sadece hava harekâtına odaklanıyoruz" dese de İsrail'in eski Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Gershon HaCohen, ordunun Lübnan'a karadan girebileceğini söyledi. Hagari'nin, İsrail'in kuzeyinde yaşayan ve karşılıklı saldırılar sebebiyle tahliye edilen kişilerin evlerine güvenli şekilde dönmeleri için "ne gerekirse yapacaklarını" söylemesi de Batı medyasında "kara harekatı" sinyali olarak algılandı.

TELEFONLARA MESAJLAR

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde de, Beyrut ve bazı bölgelerdeki vatandaşların telefonlarına İsrail'den uyarı mesajları geldiği belirtildi. Mesajlarda Lübnanlılara "bulundukları yerleri derhal boşaltmaları" çağrısı yapılırken, bunun İsrail'in yürüttüğü psikolojik savaş çerçevesinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

Haberde ayrıca, Enformasyon Bakanı Ziyad el-Makari'nin ofisindeki telesekretere de "binanın boşaltılması" çağrısının bulunduğu bir mesaj geldiği bildirildi.
<< Önceki Haber İsrail Lübnan'a bomba yağdırıyor! 182 Ölü, 727 Yaralı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER