Tarım ve turizmde zor günler yaşayan Antalya'da işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı son 1 yılda yüzde 35 arttı. Batı Akdeniz Ekonomisi Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, Aralık 2014'te 4 bin 347 olan başvuru sayısının aradan geçen bir yılda 8 bin 605'e yükseldiğini belirterek, "İşsizlik ödeneğine başvuru en çok İstanbul'dan, daha sonra da Antalya'dan yapılmıştır." dedi.
BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) 'İstihdam İzleme Bülteni'nde yer alan verileri değerlendirdi. Türkiye'deki 14 milyon çalışanın yüzde 3,9'unun Antalya'da, yüzde 0,4'ünün Isparta'da, yüzde 0,3'ünün Burdur'da istihdam edildiğini belirten Çandır, Batı Akdeniz Bölgesi'nin ülkedeki toplam çalışanların yüzde 5'ini barındırdığını kaydetti.
Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) Aralık 2015 verilerine göre; Türkiye genelinde işsizlik sigortasına başvuru sayısının bir önceki yıla göre yüzde 15 arttığına işaret eden Çandır, işsiz sayısının 110 bini aştığını vurguladı. İşsizlik ödeneğine başvuruda Antalya'nın yüzde 35'lik artışla ülke ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Çandır, "2014 Aralık ayında 6 bin 347 olan Antalya'daki başvuru sayısı geçen bir yıllık süre içerisinde yüzde 35 artarak 8 bin 605 olmuştur. İşsizlik ödeneğine başvuru en çok İstanbul'dan, daha sonra da Antalya'dan yapılmıştır. Türkiye'de işsizlik ödeneğine başvuran her 100 kişiden 8'i Antalya'da ikamet etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
İŞSİZ KALANLAR ARTABİLİR
Rusya ile yaşanan krizin Antalya ekonomisinin lokomotifi konumundaki turizm ve tarım üzerine etkileri göz önüne alındığında rakamların daha da artacağı endişesinin yaşandığını ifade eden Çandır şu değerlendirmeyi yaptı: "Turizm sektöründe faaliyet gösteren kimi işletmeler, 2016 yılında zorunlu olarak faaliyet durdurma ya da yavaşlatma uygulamalarına geçmek durumunda olduklarını belirtmekte. O nedenle bu sektörde ve bu sektörü besleyen tarım sektöründe istihdam edilen bireylerin bir kısmının işsiz kalma ihtimali yüksek ve bunların da işsizlik sigortasına başvurabilecekleri düşünüldüğünde, 2016 yılı bölgemizde işsizlik sigortası başvurularında önemli bir artışın yaşanabileceği bir yıl olabilir."
ÇİFTÇİ SAYISI DA AZALDI
Türkiye genelindeki çiftçi sayısının azaldığına dikkat çeken Ali Çandır, sayının Ekim 2015'te 114 bin 775 kişi azalarak 808 bin 113'e gerilediğini belirtti. Son bir yıllık dönemde çiftçi sayısının Antalya'da 45 binden 41 bine gerilediğine, Burdur'da yüzde 11, Isparta'da ise yüzde 9'a yakın düştüğüne işaret eden BAGEV Başkanı, "Bu da göstermekte ki ülkenin tarımda öncü bölgelerinden olan Batı Akdeniz'de tarımdan adeta bir kaçış yaşanmaktadır." dedi.
ÜCRETLER ORTALAMANIN ALTINDA
Çalışanların elde ettiği kazancı da değerlendiren Ali Çandır, Batı Akdeniz'deki çalışanların elde ettiği kazancın ülke ortalamasının altında olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: "Türkiye'de işgücü piyasasında yer alan bireylerin elde ettiği günlük kazançlar değerlendirildiğinde Ekim 2014'te 63,92 lira olan kazanç, Ekim 2015'te yüzde 10,6'lık artışla 70,68 liraya ulaşmıştır. Ancak Antalya'da günlük elde edilen kazanç 4,30 lira artışla 66,88 liraya, Burdur'da 5,62 lira artışla 62,30 liraya, Isparta'da 5,45 lira artışla 59,69 liraya ulaştığı söylenebilir. Hem kent hem de bölge bazlı kazançların en az ülke ortalamalarının üzerine çekilmesi olmazsa olmazlarımız arasındadır." CİHAN