Türkiye Olta Av Kulübü üyeleri, İstanbul Boğazı'nda gırgır ve trol ağları ile balık avlanmasını protesto etti. Yeniköy Sahili'nde yapılan eyleme CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'da destek verdi.
CHPli Tanal'ın da destek verdiği grup üyeleri, İstanbul Boğazı'nda gırgır tekneleriyle yapılan av derinliğinin 24 metreden 50 metreye çıkartılmasını isteyerek eylem yaptı. Göstericiler, 'Geleceğimiz için boğazdaki balıkları rahat bırakın' yazılı pankart açtı. Grup sık sık 'Boğaz'da gırgır istemiyoruz' şeklinde slogan attı.
Galata Balıkçısı Paylaşım Platformu'ndan Mehmet Gökçe, gırgırların 10-20 metrelerde av yaparak balık popülasyonuna zarar verdiğini belirtti. 24 metre kuralının boğazlarda 50 metreye çıkartılmasını isteyen Gökçe, "Gırgırlara hayır dedik. Çünkü bu gırgırların boğazın dar noktalarında ve geçiş noktalarında balığı kıstırarak sonarlar vasıtasıyla kanuni olan 24 metre derinliğe bile uymadan hatta bazen kıyı olarak 10 veya 20 metrelerde av yaptığı için, balığın geçişine engel olduğu ve balık popülasyonuna zarar verdiği için bunun kaldırılmasını istiyoruz. Ama bunun kimlerin kaldıracağını bilmiyoruz. Hala bir Denizcilik Bakanlığımız yok. 24 metre derinlik kuralı var. Bu kuralın en azından boğazlarda 50 metreye çıkartılmasını istiyoruz. Çünkü balık geçiş için kenarlara biraz daha fazla yaklaştığı için gırgırcılar da tabiri caizse kurnazlık yaparak kıyılara yaklaşarak ağ atıyorlar. Bu ağların içerisinde lüferin küçüğü sarıkanat bile değil, çinekop dediğimiz daha küçüğü defne ve yaprak dediğimiz balıkları küçücük gözde ağlarına doldurup alıp götürüyorlar. Bu balığın bir kere bile yumurta yapmasına üremesine imkan vermiyorlar." şeklinde konuştu.
Usulsüz avlanma ile ilgili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağını belirten CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise şöyle konuştu: "Türkiye'de balıkçılık sektöründe sıkı bir denetim yapılmadığı önlem alınmadığı için gelecek nesiller balıkları ancak türlerini resimlerde görebilecekler. Bizler bu bilinçsiz ve aşırı avlanma yüzünden denizlerimizdeki balık türlerinin yok edilmesini istemiyoruz. Bu bilinçsiz, gelişigüzel avlanma nedeniyle balık türleri yok edilmektedir. Bunların başında sonar cihazları denilen elektrik şoklama sistemi ile balıklar yok edilmektedir. Bu sonar cihazları dediğimiz elektrik şoklama sitemi ile bunun esasen Japonya'da üretildiği halde AB ülkelerinin tamamında yasaklanmış durumda ancak Türkiye bunları ithal etmektedir. Bununla birlikte trol avlanma yöntemi var. Bunun tabiki hem orta seviyede denizin dibine kadar avlanma olduğu için balıkların küçük ve büyük yumurta ve ayrımını yapmaksızın adeta bu yöntemle katliam yaşanmaktadır. Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması için kanun teklifi vereceğim. Bu şekildeki usulsüz yasak avlanma ile ilgili de bana vereceğiniz belge bilgilerle birlikte Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağım."
Yapılan eylemin ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN