İstanbul Üniversitesi ile Güney Kore'li Keimyung Üniversitesi arasında ikili ilişkileri daha etkin geliştirmek için 'Mevlana Değişim Programı Anlaşması' imzalandı.
İstanbul Üniversitesi ile Güney Kore'li Keimyung Üniversitesi arasında Daegu şehrinde inovasyon, araştırma ve eğitimi entegre edebilmek amacıyla 'Mevlana Değişim Programı Anlaşması' imzalandı. Mevlana Anlaşması'nı imzalayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, üniversite-sanayi iş birliği konulu bir konferans verdi. Ak, Kore ve Türk halklarının kardeşliği ve dostluğunun çok güçlü bir geçmişe dayandığını belirterek, "Sistemli olarak üretilen ve kategorize edilen bilginin zaten sanayinin oluşmasına olanak sağladığını, sanayi devriminin de ardında bilim olduğunu görmekteyiz. Sanayi kurumları inovatif bakış ve girişimcilik vizyonu olan üniversitedeki araştırmacılarla ortak çalışmanın idrakine varmışlardır, öte yandan sınırlı kaynakları olan toplumun kaynaklarını etkin yönetmek ve araştırma maliyetleri için sponsorluk ihtiyacı da üniversitelerin bu zorunluluğu kavramasına yol açmıştır." dedi.
"ULAŞMAK İSTEDİĞİMİZ SONUÇLARA YÖNELİK PROJELER ÜRETMELİYİZ"
G20 ülkelerinden biri olan ülkemiz açısından bakıldığında özellikle son yıllarda sanayi ile iş birliğinin üniversiteler için yadsınamaz bir olgu olduğu ortaya çıkardığını söyleyen Prof. Dr. Mahmut Ak, "İstanbul Üniversitesi'nde çok önemli araştırmalara imza atılıyor. İki temel konuda değişimi gerçekleştirmeliyiz: Birincisi takım oyunu oynamaya çok istekli değiliz. İkincisi de proje odaklı çok fazla düşünemiyoruz. Ulaşmak istediğimiz sonuçlara yönelik projeler üretmeli ve bu projeleri takım çalışması içinde uygulamaya sokmalıyız. Bu nedenle bir yandan Çocuk Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi, Açık ve Uzaktan Eğitim Merkezi gibi son yıllarda kurduğumuz birimleri etkin kullanarak eğitim-öğretim alanında toplumla daha yakın ilişkiler kurarken, diğer taraftan da araştırmaların patentlenmesi ve ticarileştirilmesi konusunda sanayi kurumlarıyla daha yakın ilişkiler kurmaya çalışıyoruz." açıklamalarında bulundu.
"İNOVASYON, ARAŞTIRMA VE EĞİTİMİ ENTEGRE EDEBİLMEK İÇİN ÇABALIYORUZ"
İnovasyon, araştırma ve eğitimi entegre edebilmek amacıyla İstanbul Üniversitesi olarak çok ciddi çaba sarf ettiklerini belirten Prof. Dr. Ak, "İstanbul Üniversitesi Teknopark"ın ve "Teknoloji Transfer Merkezi"nin kurulması bunun en güzel örneğidir. Üniversite ve sanayi arasında koordinasyonu ve iletişimi sağlayan Teknoloji Transfer Ofisleri, akademik çalışmaların ürün ve hizmetlere dönüşmesinde ve patent hâline getirilmesinde önemli rol oynadılar ve oynamaya devam ediyorlar. Üniversitemiz TÜBİTAK tarafından Teknoloji Transfer Ofisleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulunan on üniversiteden birisi oldu." şeklinde konuştu.
"BİLİMSEL ÇIKTILARIN SEKTÖRDE KULLANILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR HEDEFLENİYOR"
AB projeleri konusunda araştırmacılara her türlü desteği vermek üzere Avrupa Birliği Projeleri Ofisi'ni ayrı birim haline getirdiklerini söyleyen Mahmut Ak, "Uluslararası ortak proje sayısını arttırmak maksadıyla Türkiye, Makedonya ve Bulgaristan bilim akademileri ve bu ülkelerin en köklü 3 büyük üniversitesi ile bir araya geldik. Merkezi Brüksel'de olan bir danışmalık şirketinden de AB projelerimizi takip ve ilişkilerimizi güçlendirmek için danışmanlık hizmeti satın almaya başladık." ifadelerini kullandı.
"İÜ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGEMİZ 16 SIRA YÜKSELDİ"
İÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin geçen yıla göre 16 sıra yükselme göstererek "En İyi Gelişme Gösteren 3. Teknoloji Geliştirme Bölgesi" ödülünü aldığını da sözlerine ekleyen Ak, "Türkiye'nin en köklü ve donanımlı teknokentlerinden biri olan üniversitemizin teknokentinin geliştirilmesinin yanı sıra üniversitenin sanayi ile entegrasyonu ve kuramın uygulama ile etkileşim içinde olması için tematik teknokent kavramının da çok önemli olduğunu vurgulamalıyız. Bu tematik teknokent projelerimizden biri de sağlık teknokenti." dedi. İstanbul Üniversitesi olarak toplumun tüm bileşenleri ile olduğu gibi sanayi ile de iş birliğini geliştirerek ülkemizin kalkınması ve dünyanın daha güzel bir yer olması için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Mahmut Ak, Kore ile yükseköğretim alanında çok daha etkin ikili ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti.
Keimyung Üniversitesi'nde gerçekleşen programa katılan İstanbul Üniversitesi heyetinde İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İÜ Genel Sekreteri Metin Küçük, İÜ Rektör Danışmanı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu ve Uluslararası Akademik İlişkiler Kurul Başkanı Doç. Dr. Y. Yeşim Özer yer aldı.
CİHAN