Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında vak'a ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tartışmaları sürerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, kasım ayında geçen yıllar ortalamasının iki katı ölüm gerçekleştiğini söyledi.
Bir ayda 11 bin 500 kişinin öldüğünü bildiren Koç, sağlık personelinden sonra en yüksek risk grubunda olan cenaze işleriyle uğraşan personelin gece gündüz demeden özveriyle çalıştığını kaydetti.
30 kişi ile sınırlandırılan cenaze törenlerine katılımın zaten çok düştüğünü, hatta bir tek yakını olmadan gömülmek zorunda kalan cenazeler olduğunu ifade etti.
İstanbul, Koronavirüs sebebiyle en çok vaka sayısına ulaşan ve kayıp veren şehir oldu. Tıpkı sağlıkçılar gibi mezarlık işleriyle uğraşan belediye personeli de ciddi bir sağlık riskiyle karşı karşıya kaldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bu süreçte yaşananları anlattı. Koç, virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin cenaze işlemlerinde tüm koruyucu tedbirler alınarak dini vecibelerinin hiçbir şekilde aksatılmadan yerine getirildiğini söyledi.
"BÜTÜN İSTANBULLULAR MÜSTERİH OLSUN"
Mezarlıklar Daire Başkanı Koç salgını sebebiyle insanların kendi cenazelerine bile yaklaşamadığı bir dönem yaşandığını söyledi. Koç, "İnsanların birçok endişe içinde olmaları doğaldır. Ancak müsterih olsun 16 milyon, biz bütün vatandaşlarımızın dini vecibelerini yerine getirerek, salgın öncesi ritüeli neyse şu anda onu uygulamaya devam ediyoruz." dedi.
"CENAZELER HER MEZARLIKTA DEFNEDİLİYOR"
Dr. Ayhan Koç, İstanbul'da şu anda 570’in üzerinde mezarlık bulunduğunu, Koronavirüs sebebiyle ölenlerin de cenazelerinin ailelerinin de talepleri doğrultusunda tüm mezarlıklarda defnedildiğini söyledi.
Koç, "Ancak ailenin talebi personeli dolaştıracak, gecikmeye sebep olacak bir noktadaysa o zaman boş olan mezarlıklara defnediyoruz." diye konuştu.
"KORONAVİRÜSTEN ÖLENLER 572 MEZARLIKTA DA DEFNEDİLİYOR"
Mezarlıklar Daire Başkanı Koç, ölüm raporunda 'bulaşıcı hastalık' yazmasının kendileri açısından sadece koruyucu önlemlerin artırılması yönünde bir fark yarattığını onun dışında bir frak olmadığını söyledi. Koronaviris sebebiyle ölenler için adalar ya da yeni mezarlıklar oluşturmadıklarını ifade eden Koç, "Cenazenin ölüm sebebi bizi çok ilgilendirmiyor. Vatandaşın talep ettiği yer uygunsa boş yer varsa oraya defin işlemini yapıyoruz. Yoksa herhangi bir salgın ya da Covid mezarlığı söz konusu değil. 572 mezarlığın hepsinde bulaşıcı hastalık sonucu ölen vatandaşlarımızı defnettiğimiz oluyor.” dedi.
"BİZİM VERİLERİMİZ ÖLÜM SAYISI OLARAK NET"
Pandemi sürecinde İBB'nin Mezarlıklar Dairesi verilerine dayanarak açıkladığı ölüm rakamları ile Sağlık Bakanlığı'nın verileri arasındaki farkla ilgili olarak da Ayhan Koç, şunları söyledi: “Türkiye’nin hiçbir büyük şehrinde olmayan bir sistem var İBB’de. İstanbul’da kim ölürse ölsün, ister nakil isterse burada defnedilsin, her cenazeden bizim haberimiz oluyor. Her ölüm bizim istatistiklerimize giriyor. Bizim verilerimiz ölüm sayısı olarak net. Biz nereden buluyoruz? Sağlık Bakanlığı’ndan gelen ölüm raporlarından. Hepsini günlük işliyoruz. Günün sonunda toplam sayıyı buluyoruz. Birkaç yıllık istatistiklere baktığımızda, son 4 ya da 5 yıldır hiçbir değişiklik yok. 3 aşağıya 5 yukarı bir şey değişmemiş. Cenaze sayıları hemen hemen aynı. 2016 ile 2019 yılları arasında kasım ayı için söylüyorum 6 bin ölüm vakası var. Bu da günlük olarak ortalama 200 civarı eder. Ama 2020'nin kasım ayında 11 bin 500 ölüm var. Arada 5 bin 500'lük bir fark var. Bu fark nedir ben bilmem. Ölüm raporları geliyor bize. 2016-17-18-19 yılları arasında kasım aylarında bir değişiklik yok iken, 2020 yılında ölüm oranı iki katına çıkmışsa bunun ekstra bir sebebi olmalı diye düşünüyorum."