‘Her gün bir uçak dolusu insanımız ölüyor’
Birçok ülkede günlük vaka sayılarında rekor üstüne rekor kırıldığını anlatan Kılıç, şöyle konuştu: “Türkiye’de resmî verilere göre test kısıtlamasına rağmen günlük vaka sayısı üç haftadır 60 binin üzerinde, test pozitiflik oranı da vaka sayılarına paralel biçimde bir haftadır yüzde 15’in üzerinde seyrediyor. Yine resmi verilere göre her gün 150-200 arasında yani bir uçak dolusu insanımızı kaybediyoruz.”
‘Toplumsal bağışıklık beklentisi riskli’
Omicron varyantının bir önceki Delta varyantına göre daha hafif atlatıldığı yönünde veriler bulunsa da özellikle hastalığı geçirmeyen, aşısız ve hatırlatma dozu yapılmayanlar dâhil eksik aşılılarda ölümcül olabildiğini gösteren çalışmaları hatırlatan Kılıç, şunları söyledi: “Bunun yanında Delta varyantı halen dolaşımda. Kronik hastalığı bulunan veya ileri yaşlardaki kişilerin hem Delta hem de Omicron varyantına karşı kırılgan olduğu, aşının yüzde 100 koruyucu olmadığı biliniyor. Diğer kişiler hastalığı hafif geçirse bile, daha ağır geçiren daha fazla hastaneye yatan ve ölen bu dezavantajlı gruptaki kişilere bulaşmasına neden oluyor.”
‘Hastalık kontrolden çıktı’
‘Rahatlama hastalığı yayıyor’
Hekimlerin yüzde 96’sı eksiksiz aşılı
Yüzde 24’ü özel, yüzde 15 eğitim ve araştırma, yüzde 13 üniversite hastanelerinde, yüzde 10’u aile sağlığı merkezleri, muayenehane, işyerlerinde çalışan hekimlerin yüzde 43’ünün en az bir kronik hastalığı bulunuyor. Aşı olmayan hekim sayısı yüzde 0,67.
Türkiye nüfusunun yüzde 15’i, İstanbul hekimlerininse yüzde 33’ünün Covid-19 geçirdiğini belirten Saip, şöyle konuştu: “Bu çok yüksek bir oran. Ama özellikle aşı sonrasında yoğun bakımlardaki yatma oranları sadece yüzde 0,26. 15 yoğun bakım servisine sorduk, yatan dört hekim arkadaşımız var. Bunların ikisi aşısız, biri kronik hastalığı olan, aşılı arkadaşımız. Birinin ise aşı durumu bilinmiyor.”
‘Hastaneler hekimlerini pandemiden korumuyor’
‘Aşı kartı uygulaması gelsin’
- Vakaların saptanabilmesi için PCR testi yanında hızlı antijen testinin yaygın olarak kullanılmalı.
- Hızlı antijen testi ve PCR testi ile saptanan vakaların aşı durumları göz önüne alınarak testi negatifleşenlerde 5 gün, hastalık belirtileri olanlarda 10 güne kadar izolasyon uygulanmalı.
- Kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmeli.
- Aşı kartı uygulaması ile aşısız veya eksik aşılıların kalabalık ortamlara girişine izin verilmemeli.
- 5-11 yaş arası çocuklar için aşılama başlatılmalı.
- Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan tüm çalışanlara risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmeli.
- Maske kullanılması, zorunlu olmadıkça kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, kapalı alanların havalandırılması sağlanmalı.
Oda, sağlık çalışanlarının korunması için de aşağıdaki önerilerde bulundu:
- Sağlık çalışanı ölümlerinde de aşısız ve eksik aşılı sağlık çalışanları göze çarpmakta. Yasal düzenlemeler de kullanılarak tüm sağlık çalışanlarının Covid-19’a karşı zorunlu olarak tam aşılı olması sağlanmalı.
- Riskli alanlarda çalışan sağlık çalışanlarına FFP2, FFP3, N95 benzeri ve üzeri koruyuculuğu olan maskeler parasız şekilde sağlanmalı.
- Atama bekleyen, ataması yapılmayan, kamu görevine hukuksuzca son verilen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalı.
- Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan sağlık çalışanlarına risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmeli.
- İzolasyondaki sağlık çalışanlarından yedinci günün sonunda halen hastalık belirtisi olanlarda izolasyon uzatılmalı (10 gün). Eğer kişinin belirtisi yoksa, mevcut izolasyon kuralları uygulanmalı (Beşinci gün PCR negatifse veya yedinci gün işe dönüş).