Faciada yaşamını yitiren Rahman Özçelik’in ablası, “Kardeşim 10-15 gün önce ‘Burada gaz kaçağı var’ demiş. ‘Bizi yakında patlatacaklar’ demiş. Nasıl ihmal oldu?”, Şaban Yıldırım’ın eşi, “İhmal var, yüzde 100 ihmal var. ‘Metan gazı var gibi gözüküyor’ diyordu”, Soner Ak’ın eşi, “‘Gaz kokusu çok var’ diyordu, ‘Ama yapacak bir şey yok’ diyordu. Şef, ‘Bize kömür lazım, sizin keyfiniz lazım değil’ demiş” diyerek patlamada ihmal olduğunu belirtmişti.
İSTİFA SORUSUNA YANIT
Facianın üzerinden 9 gün geçmesine karşın yetkililer görevlerine devam ediyor. Amasra’daki facianın ardından ilk kez Cumhuriyet’e konuşan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, “Ben şu anda toplantı halindeyim. Yoğunum. Teşekkür ederim. Sağ olun” dedi.
(Kazım Eroğlu)
Amasra Taşkömürü İşletme Müessese (ATİM) Müdürü Cihat Özdemir ise “Şu anda meşgulüz” diye konuştu. Özdemir, “41 madenci yaşamını yitirdi istifa etmeyi düşünüyor musunuz” sorumuza ise “Şu anda bir şey diyemeyeceğim. Sağ olun” yanıtını verdi.
(Cihat Özdemir)
KAMUOYUNUN YANIT BEKLEDİĞİ O SORULAR:
- Bir önceki vardiya üç saat önce mi paydos etti?
- Madendeki tadilat, sendika seçimleri nedeniyle mi ertelendi?
- Maden ocağında son zamanlarda hiç metan gazı seviyesi yüzde 2’ye çıktı mı?
- Metan gazı yüksek olmasına rağmen çalışma yapıldı mı, yapıldı ise bunda kimin inisiyatifi var?
- 19 Eylül’de Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, 20 Eylül’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 22 Eylül’de Bartın İl Müftüsü Ömer Keskin ve 5 Ekim’de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı, Amasra Müessese Müdürlüğü’nde inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Bu incelemelerin ve ziyaretlerin sebebi nedir? Patlamadan önce Amasra Müessese Müdürlüğü’ne 4 resmi ziyaret yapılması tesadüf müdür?
- 41 madenci yaşamını yitirdi istifa etmeyi düşünüyor musunuz?