Terör örgütü, 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan çatışmalarda artık güvenlik güçlerine bombalı tuzaklarla saldırıyor. Bu süreçte şehit olan asker ve polislerin büyük bölümü, yollara yerleştirilen bombaların patlatılmasıyla can verdi.
Terör örgütü PKK, 7 Haziran seçimleri sonrasında yaptığı eylemlerde güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmekten kaçınarak imha gücü yüksek bombalarla saldırıda bulunuyor. Örgüt bu saldırılarla hem kayıplarını en aza indiriyor hem de güvenlik güçlerine daha fazla zayiat vermeyi amaçlıyor. Bombalı saldırılarda şehit düşen asker ve polis sayıları örgütün bu amacına ulaştığını gösteriyor. PKK, 6 Eylül 2015'te Dağlıca'da yola döşediği 3 ayrı bombayı patlatarak en kanlı eylemlerinden birini gerçekleştirdi. Askeri konvoyun geçişi sırasında yapılan bombalı saldırıda 16 asker şehit oldu. Bir gün sonra örgüt bu defa Iğdır'da kamyonete yüklediği bombaları polis minibüsünün geçtiği sırada patlattı. 13 polis şehit düştü.
Teröristler, yola döşedikleri bombalı saldırıda son iki ayda onlarca güvenlik görevlisini şehit etti. Örgütün çözüm sürecini silah ve mühimmat depolamak için fırsat bildiği ve şehirlere tonlarca mühimmat yığdığı en yetkili ağızlar tarafından ifade ediliyor. Terör uzmanları da bombaların yerleştirilmesinin yeni bir durum olmadığını, son iki yılda bombaların infilak için hazır bir halde bekletildiğini savunuyor. Terör örgütünün yüksek miktardaki bombaları şehirlere taşırken, yollara yerleştirirken hiçbir engelle karşılaşmaması ‘çözüm süreci adına görmezden gelindi' iddialarını güçlendiriyor. Bu kadar yüksek miktarda patlayıcının nereden nasıl getirildiği ve hangi şartlarda yerleştirildiği soruları cevapsız.
DEVLETİN ZİRVESİNDEN İTİRAF
Terör örgütü PKK'nın şehirlere yığınak yaptığı, devlet yetkilileri tarafından da itiraf edildi. Dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, 2011'deki Oslo görüşmeleri sırasında PKK yöneticileri Sabri Ok ile Mustafa Karasu'ya “Biliyoruz metropolleri de doldurdunuz bu arada, patlayıcılarla doldurdunuz.” dediği ortaya çıktı. Bu bilgi daha sonra devletin en yetkili isimleri tarafından da doğrulandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV'de katıldığı bir programda, “Çözüm çürecini bunlar adeta Güneydoğu'da, kısmen Doğu'da kendileri için silah stoklama süreci olarak değerlendirdiler. Çok ciddi bir silah stoklaması yaptılar.” diyerek 2011'den beri bu stokların devletin bilgisi dahilinde yapıldığını itiraf etti. AK Parti hükümeti yetkilileri de katıldıkları çeşitli programlarda bu bilgileri teyit etti.
Van'daki bombalı saldırıda 4 metre çukur oluştu, 24 asker yaralı
Van'ın Başkale ilçesine bağlı Aşağıküme mevkii ile Düztepe mahallelerinde PKK'lı teröristler askeri araçların geçişi sırasında yola döşedikleri bombaları patlattı. İki olayda toplam 24 asker yaralandı. Askerlerden 21'i taburcu edilirken, yataklı tedaviye alınan Mehmetçiklerden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. İlk saldırıda yolda 4 metrelik çukur oluştu. Genelkurmay'ın internet sitesinde şu bilgiler verildi: “21 Eylül 2015 saat 22.45 sularında Van ili Başkale ilçesi Aşağıküme mevkiinde ve 22 Eylül 2015 saat 01.40 sularında Van ili Başkale ilçesi Düztepe Mahallesi mevkiinde, bölücü terör örgütü mensuplarınca önceden yola döşenen iki ayrı el yapımı patlayıcı patlatılmıştır. İlk olayda 13, ikinci olayda ise 11 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır.”
Güvenlik uzmanları ne diyor?
Çözüm sürecinde konulan bombalar patlatılıyor
PROF. DR. SEDAT LAÇİNER (Güvenlik uzmanı): Terör örgütü PKK'nın bombalı saldırılar düzenlemesi yeni bir stratejinin göstergesidir. Terör örgütü bu eylem tarzını Irak'ta El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide'den öğrendi. El Kaide, bu eylemi ABD'nin Irak'ı işgaline bir tepki olarak gerçekleştirdi. Bu tarz örgütler açısından hem daha az masraflı hem de daha fazla zayiat veriyor. Örgüt son dönemde kullandığı patlayıcıların büyük bölümünü çözüm sürecinde Türkiye'ye soktu. Bugün ise stoklanan patlayıcılar uzaktan kumandayla ya da kablo döşeme yöntemi ile patlatılıyor.
PKK, şehirlere silah taşıdı, müdahale edilmedi
ERCAN TAŞTEKİN (Eski Bingöl Emniyet Müdürü / GÜSAM Başkanı): Terör örgütü PKK, çözüm sürecinde kırsalda bulunan mühimmat ve silahlarını şehirlere merkezlerine yakın noktalara taşıdı. Kolluk kuvvetleri ise çözüm süreci zarar görür endişesi ile müdahale edemedi. Şu anda hem istihbarat bilgisinin alınamaması hem de yol kontrollerinin yeterli düzeyde yapılamamasından örgüt, bombaları rahatlıkla patlatabiliyor. Örgüt, daha fazla kayıp vermemek adına bombalı eylemleri tercih etmiştir. Bu yöntemle elemanlarını da koruma altına almaktadır.
Terör örgütünün Silah Bırakmayacağı belliydi
EMEKLİ KURMAY ALBAY İSMAİL SOYGENİŞ (Eski NATO Karargâh Komutanı): Bu patlayıcılar konusunda, ‘artık terör örgütleri silah yerine patlayıcılara yöneldi' diye uyarmıştım, raporlar yazmıştım. Terör örgütleri verdiğiniz tavizden sonra doymazlar, bıkmazlar. Çözüm sürecinde baştaki şart silah bırakmaktı. Ama bırakmadığını gördük. Tarihten, ders alınmadığını gördük. Bir ülkede adaletin bozulduğu yerlerde bunlar başlıyor. Yöneticilerin bir anlık hatasıyla bir anda bütün toplum saf değiştirebiliyor. Yıllardır terörle mücadele ediyoruz ama hâlâ politik-ekonomik-insanî stratejileri geliştiremedik. Sadece istihbarat zafiyeti deyip geçtik. İnsanı kucaklayacak yönetimler, inanmış kadrolar lazım.
İşte 7 Haziran'dan sonra yapılan bombalı saldırılar
PKK'nın, 7 Haziran'dan sonraki bombalı saldırıları:
25 Temmuz: Diyarbakır'da yol kenarına döşenen bomba patlatıldı: 2 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.
30 Temmuz: Şırnak Akçay köyünde yola döşenen bombanın patlatılmasıyla 3 asker şehit düştü.
2 Ağustos: Mardin Midyat'ta menfeze yerleştirilen bomba patlatıldı. 1 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.
2 Ağustos: Ağrı Doğubayazıt'ta jandarma karakoluna bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 2 asker şehit düştü, 31 asker yaralandı.
6 Ağustos: Van Başkale Bebleşin Jandarma Karakolu'na bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. 3 sivil yaralandı.
10 Ağustos: Şırnak Silopi'de Emniyet aracının geçişi sırasında meydana gelen patlamada 4 Özel Harekât polisi şehit oldu.
13 Ağustos: Bingöl'de tren rayı kenarına konulan bomba 1 askerin şehadetine yol açtı.
15 Ağustos: Bingöl Karlıova Hacılar köyü yakınında menfeze yerleştirilen bombayla 3 asker şehit edildi, 6 asker yaralandı.
18 Ağustos: Diyarbakır Lice'de yola döşenen bombayla 1 asker şehit oldu.
24 Ağustos: Hakkâri Şemdinli'de menfeze konulan bombayla 2 asker şehit oldu, 5 asker yaralandı.
31 Ağustos: Şırnak'ın İdil ilçesindeki bombalı saldırıda 3 polis yaralandı.
3 Eylül: Muş Bulanık'ta yine menfeze yerleştirilen bombayla 6 asker yaralandı.
4 Eylül: Van'ın Başkale ilçesinde menfeze bırakılan bomba bir askerin yaralanmasına neden oldu.
6 Eylül: Diyarbakır'ın Sur ilçesinde roketatarlı saldırıda 2 polis şehit oldu, 3 polis yaralandı.
6 Eylül: Hakkâri Dağlıca yoluna birbirine yakın üç ayrı yere konulan bomba patlatıldı, 16 asker şehit düştü.
7 Eylül: Iğdır'da bomba yüklü kamyonet, polislerin geçişi sırasında infilak ettirildi, 13 polis şehit oldu.
11 Eylül: Şırnak Cizre'de rögara yerleştirilen bombayla 5 polis yaralandı.
13 Eylül: Şırnak'ta bomba yüklü araç patlatıldı, 2 polis şehit oldu, 5 polis yaralandı.
14 Eylül: Mardin Dargeçit'te polis aracına bombalı saldırıda 1 polis yaralandı.
15 Eylül: Muş'ta menfeze yerleştirilen bombayla 12 asker yaralandı.
15 Eylül: Hakkâri-Van karayolunda 2 polis şehit edildi, 2 polis yaralandı.
15 Eylül: Mardin'in Nusaybin ilçesinde yol kenarına konulan bomba patlatıldı, 3 polis şehit oldu, 1 polis yaralandı.
22 Eylül: Van'ın Başkale ilçesindeki iki ayrı bombalı saldırıda 24 asker yaralandı.