İşten çıkarılan işçiler, haklarını mahkemede arıyor


Kocaeli'de, araç muayene istasyonlarından sendikaya üye oldukları iddiasıyla işten çıkarılan 47, bir boru fabrikasında üretim durdurulduğu gerekçesi ile bir gecede kapı önüne konulan 75 işçi, haklarını mahkemede aramaya başladı. İlk duruşmadan sonra davalar ileri bir tarihe ertelendi. Geçen Nisan ayında, Kartape ilçesinde faaliyet gösteren Köseköy Araç Muayene İstasyonu'nda çalışırken Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'na (TÜMTİS) üye oldukları iddiasıyla 47 kişi işten çıkartılmıştı.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, işten çıkarılmalara ilişkin, şunları kaydetmişti: "Araç muayene istasyonlarındaki arkadaşlarımız, anayasal hakkı olan sendikalı olma hakkını kullanmışlardır. 26 Aralık itibariyle Bakanlık, sendikamıza, bu iş yerinde çoğunluk sağladığına dair çoğunluk tespiti vermiştir. Bu tarih itibariyle de TÜVTÜRK Kocaeli işvereni her türlü yasa dışı biçimde baskı yaparak işçi arkadaşlarımızı sendikadan istifa ettirmeye çalışmışlardır. Sendikadan istifa etmeyen 11 arkadaşımız işten çıkarılmıştır. Yine 5 Nisan itibariyle polis nezaretinde 36 arkadaşımız daha işten çıkarılmıştır. Bu, açıkça suç işlemektir, yasalara karşı gelmektir, işçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkına düşmanlıktır. İşveren bu yasa dışı davranışıyla sadece işçiyi mağdur etmemektedir. Aynı zamanda Kocaeli'ndeki halkı da mağdur etmektedir. Kocaeli'ndeki halk araç muayene istasyonuna araçlarını getiremiyor. Buradaki işverenin yasa dışı tutumuna karşı bakanlıkları göreve çağırıyoruz. Bu insanlar suç işlemediler. Yasa dışı davranan işveren, ancak biz burada polis kuşatmasındayız. Sabahtan beri polis bizlere nerede bekleyeceğimizi söylüyor. Ama işverene, neden bu insanlara sendikal nedenlerle işten çıkarıyorsunuz diye soran yok. Bizim burada mücadelemiz devam edecek."

İşten çıkarmalar, mahkemeye taşındı. Kocaeli 5. İş Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, TÜVTÜRK ve TÜMTİS avukatları ile işçiler katıldı. Mahkeme heyeti tanıkların dinlenmesi ve beyanların dinlenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Duruşma çıkışında TÜMTİS BAyram Baştan, mücadelelerinin süreceğini belirterek, "Hukuki süreçte başladı. Asla pes etmeyeceğiz."dedi.

74 İŞÇİ DE KAPI ÖNÜNE KONULMUŞTU

Öte yandan, bir süre önce Kocaeli'nde faaliyet gösteren Hassas Boru, zarar ettiği iddiasıyla üretimi durdurmuş, çalışan 75 işçi kapının önüne konulmuştu. Kapıya asılan yazıda, "Hassas Boru üretimini durdurmuştur. Üretime devam etmeyecektir." denilmişti. Kapının önüne konulan işçiler, yaşananlara tepki göstermişti. Hak-İş İl Temsilcisi İdris Ersoy, işçilerin sendikalı olmasının en demokratik ve anayasal hakları olduğunu vurgulamıştı. İşçilere demokratik haklarını çok görenler olduğunu belirten Ersoy, "İşçiler sendikalı oldukları için kapı dışına atıldı. Bu yanlıştan geri dönün ve yıllardır bu fabrikada üreten, makineleri bilen bu işçiler işlerine devam etsin." demişti. Çelik-İş Temsilcisi Erdal Yaldız da şunları kaydetmişti: "18 Mart'ta biz fabrikada yetki aldık ve işveren yetki itiraz sürecinin son gününde itiraz etti. O sırada yangından mal kaçırırcasına fabrika el değiştirdi. Şu ana kadar işçilere ve bize anlaşılır bir gerekçe söylenmedi. Üretim ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık bugüne kadar. Bu da işverenin örgütlü bir yapıyı fabrikada istemediği gerekçesi ile arkadaşlarımızı işten çıkarttığını gösteriyor."

MAHKEMEYE TAŞINDI

Yaşanılan gelişmeler üzerine Hassas Boru yönetimi iş akitlerini fesh ettiği çalışanlarının tazminatlarını ödemeye başladı. Ancak fabrikanın yerinde durması üzerine işçiler olayı mahkemeye taşıyarak işe iade edilmelerini talep etti. İşçilerin olayı mahkemeye taşıması üzerine bugün Kocaeli Adliyesi 5. İş Mahkemesi'nde davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada her iki tarafın dilekçeleri okunduktan sonra hakim delillerin toplanması, şahitlerin dinlenmesi ve fabrikaya gidilerek keşif yapılması için davayı 16 Ekim Cuma gününe erteledi.

CİHAN
<< Önceki Haber İşten çıkarılan işçiler, haklarını mahkemede arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER