İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nın, 2015 yılı destek programı kapsamında ilan ettiği, "İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması" ve "Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma" mali destek programlarının değerlendirme sonuçları açıklandı. Buna göre 108 başvurunun yapıldığı iki hibe programında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı "Topraksız Tarım" ve hazırlanmasına destek verdiği altı projeden beşi, hibe desteği almaya hak kazandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun talimatıyla bu hibe programları döneminde bir yandan belediyenin başvuru sahibi olduğu "Topraksız Tarım" projesi kaleme alınırken bir yandan da programlara başvurmak isteyen tarım kooperatiflerine, projelerini geliştirmeleri ve yazmaları için AB Hibe Projeleri Müdürlüğü tarafından destek verildi. Belediye, ayni yardımın yanısıra eş finansman aracılığıyla mali destek de sağlayacak. Bu kapsamda kooperatiflerin her bir projesi için değişen miktarlarda eş finansman desteği verilecek. Kurum, yönetim ve teknik kapasitelerini ve mali yapılarını iyileştiren kooperatifler, böylece yerel kalkınmanın itici gücüne dönüşebilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKA, proje yazma konusunda geçen şubat ile nisan ayları arasında ortak çalışma yaptı. Söz konusu hibe programlarına hazırlık amacıyla sekiz ilçede, kamu ve özel sektör temsilcilerine proje yazma eğitimi verildi. Hibe sisteminden proje döngüsüne, paydaş, problem, hedef ve strateji analizlerinden teknik ve mali değerlendirme kriterlerine kadar birçok konuda ayrıntılı ve uygulamalı eğitim alan, grup çalışmalarına katılan 130 kişiye, İZKA ile Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan, proje yazma eğitimine katılım belgesi verildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başvuru sahibi olduğu "Kent Koleji Topraksız (Sanayileşmiş) Tarım: Kalite ve İstihdama Yatırım" projesi, "İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar" bileşeninden destek almaya hak kazandı. Dikili ilçesinde proje kapsamında kurulacak tam otomasyonlu topraksız tarım eğitim ve uygulama serasıyla İzmir'de tarım üretimi kapasitesinin, tarım ürünlerinin kalitesinin ve katma değerinin arttırılması, topraksız tarımın yaygınlaştırılması ve bu yolla dezavantajlı ilçeler başta olmak üzere istihdam ve gelir seviyesinin yükseltilmesi hedefliyor. Proje kapsamındaki hizmetlerden, Dikili'nin yanısıra Kınık ilçesi de yararlanacak. Dikili Belediyesi ile Ege Üniversitesi Güneş Enstitüsü ise proje ortağı olacak. CİHAN