İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kent Koleji' projesi, 130'dan fazla üyesi bulunan EUROCITIES'in (Avrupa Kentler Ağı) örnek uygulamalar kitabındaki 'en iyi 12 projeden biri' oldu. İzmir, Avrupa çapında tanıtılacak yayında Barcelona, Helsinki, Madrid ve Göteborg gibi Avrupa'nın önde gelen kentleriyle birlikte yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 yılından bu yana üyesi olduğu ve Avrupa Birliği çapında oldukça aktif bir yerel yönetim ağı olan EUROCITIES (Avrupa Kentler Ağı), yerel yönetimlerin kentsel sorunlara yönelik geliştirdiği en iyi 12 örnek proje uygulamasını kitaplaştırdı. AB kurumları ve diğer kentlerle paylaşmak amacıyla 'Yerel Düzeyde İçermeci İşgücü Piyasasının Geliştirilmesi' başlığıyla hazırlanan kitaptaki 12 örnek proje arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kent Koleji' projesi de yer aldı. 130'dan fazla üyesi bulunan EUROCITIES tarafından hazırlanan kitabın İzmir'e ayrılan bölümünde, kent hakkındaki genel bilgilerin ardından, 2006-2014 döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin istihdam sorununa yönelik olarak, kapsamlı bir yaklaşımla, özellikle gençleri, kadınları ve alt gelir gruplarını hedef alan İZMEB (Meslek Edindirme ve Beceri Kursları) kursları düzenlediği, 2015 yılından itibaren de İZMEB'in yapısal olarak yenilenerek 'İzmir Kent Koleji Projesi'ne dönüştüğü belirtiliyor.
AVRUPA'DA TANITILACAK
Kitapta, proje aracılığıyla İzmir genelindeki işsizliğin azaltılması ve öncelikli sektörlerin talep ettiği niteliklerde eleman temini hedeflendiği gibi, projenin girişimciliğin geliştirilmesine verdiği özel öneme de dikkat çekildi. EUROCITIES, aralarında Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Koleji projesinin de bulunduğu 12 en iyi uygulamayı, kitap yayımı, tanıtım toplantısı ve çalışma ziyaretinin yanı sıra farklı tanıtım araçları ile Avrupa çapında tanıtacak. Söz konusu bilgilendirme çalışmaları, projenin Avrupa genelinde tanınması kadar, İzmir kentinin tanıtımına da katkı sağlayacak.
HANGİ KENT HANGİ PROJEYLE TANITILIYOR?
İzmir, EUROCITIES Örnek Uygulamalar kitabında, aşağıdaki Avrupa kentlerinin projeleriyle birlikte yer alıyor:
Barselona (İspanya): Özellikle sosyal dışlanma tehdidi altındaki işsizlere yönelik olarak yerel yönetim tarafından teşvik edilen, kamu-özel sektör işbirliğindeki 'Labora' projesi.
Essen (Almanya): Zihinsel engelli genç yetişkinlerin istihdam ve bağımsızlığını geliştirmek üzere okul diploması edinmeleri sağlayan 'Profesör Eggers Kursu' projesi.
Gent (Belçika): Doğu Avrupa'dan gelen göçmenlerin kapsamlı sosyal destek ile işgücü piyasasına entegrasyonlarını sağlayan 'İş Bağlantısı' projesi.
Göteborg (İsveç): Belediye, engellilerle ilgili çalışan bir STK, Kamu İstihdam Hizmeti Kurumu ve İsveç Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından engelli gençlerin istihdamını sağlayan 'YAPBOZ' projesi.
Helsinki (Finlandiya): Göçmenlerin dil kursları, deneme süreli istihdam ve mali destekli istihdam programlarıyla işgücüne kazandırılmalarına yönelik 'Göçmen İstihdamının Kısayolları' projesi.
Madrid (İspanya): Kentin belirli bölgelerindeki hassas gruplara yönelik entegre istihdam önlemlerini içeren 'Mahalle İstihdam Planları' projesi.
Nacka (İsveç): İşsizliğe ve sosyal dışlanmaya işbirliği içinde çözüm sağlayan, vatandaşların 'Belediye kuponu' kullanarak niteliklerini artırmasını amaçlayan 'İşler İçin Kupon' projesi
Newcastle (İngiltere): Eski hükümlü gençlerin sosyal içermesi ve iş fırsatları için kamu, özel ve üçüncü sektörler arasındaki işbirliği ile yürütülen 'Beceri Değirmeni (Skill Mill)' projesi.
Preston (İngiltere): Mobil hizmet merkezi ile yoksun bölgelerde istihdam fırsatlarına erişimin sağlanmasına yönelik 'Vatandaş Bölgesi' projesi.
Tampere (Finlandiya): Çıraklık eğitimi planı sağlanan göçmenlerin işgücü piyasasına katılımını amaçlayan 'Göçmenler için Destekli Staj' projesi.
Tilburg (Hollanda): Gençlik çalışmaları deneyim hibe programı ve ustabaşı deneyim hibe programını içeren 'İş Deneyimi Hibeleri' projesi. CİHAN