Televizyon yayını aracılığıyla halka ikinci defa seslenen 82 yaşındaki Akihito, 'tahtan çekilme' ifadesini kullanmasa da görevlerini devretmek istediğine dair güçlü işaretler verdi.
Akihito, devletin bir sembolü olarak imparatorun vazifelerinin aksamadan yerine getirilmesini umduğunu ifade etti.
Yaklaşık 10 dakikalık banttan yayınlanan konuşmasında Akihito, ilerleyen yaş veya hastalık nedeniyle bir imparatorun görevini yerine getirememesi durumunda yerine vekâleten bir hükümdarlığın oluşturulabileceğini belirtti ve "Ancak bu durumlarda dahi, bir İmparator'un, vazifelerini yerine getiremese de ömrünün sonuna kadar İmparator olmaya devam edeceği gerçeğini değiştirmiyor" dedi.
Japonya anayasasında tahttan çekilmeye ilişkin yasal bir koşul yok. Ancak bir imparatorun görevini bırakması için yasa değişikliğine gidilmesi gerekiyor.
Anayasa uyarınca bir imparatora siyasi güç tanınmıyor ve siyasi söylemler yapmıyor. Tahtan çekilme işareti vermesi Akihito'nun 'siyasi bir söylemde bulunduğu' şeklkinde yorumlanabiliyor.
Kamuoyundan karara destek
Japonya Başbakanı Shinzo Abe parlamentonun 'güçlü bir şekilde' bu meseleyi tartışabileceğini söyledi.
Akihito, babası Hirohito'nun 1989'da ölümünün ardından tahta geçmişti.
Japonya'daki kamuoyu yoklamaları da, halkın imparatorun tahttan çekilme kararını desteklediğine işaret ediyor.
Kyodo haber ajansının yaptığı son ankete göre halkın yüzde 85'i tahttan çekilmenin yasallaşması gerektiği görüşünde.
Japonya İmparatorluğu'nda bir kadının tahta çıkıp çıkmaması ilk olarak 2006 yılında İmparatorun erkek torunu olmayınca gündeme gelmişti. Fakat ailede bir erkek çocuk dünyaya gelince bu tartışma da rafa kalktı.
Prens Akishino da 2011 yılında imparator için emeklilik yaşı belirlenmesini tartışmaya açmak istemişti ancak bunun ilgili de bir yasa değişikliği yapılmadı.
Akihito’nun ardından tahta çıkma sırası 56 yaşındaki Prens Naruhito’da. Akihito 'nun oğlu olan Naruhito 1993'te Masako Owada ile evlendi . Prensin 2001 yılında doğan Kızı tahtın ikinci derece varisi konumuna geldi. Bir müddet Japonya'da tahta kız çocuklarının geçmesinin önünü açan yasanın çıkarılması düşünülse de kardeşinin oğlu olan Prens Hisahito'nun doğumu ile bu teklif rafa kaldırıldı.