'Kadınlar için tüm STK'lar birlikte hareket etmeli'


İZMİR (CİHAN)- Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, kadına yönelik şiddetin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ayrı bir önem kazandığına dikkat çekerek, bütün sivil toplum kuruluşlarını, bu konuda daha proaktif ve sonuç alıcı girişimlerde bulunmaya davet etti. Kaya, "Erkek ağırlıklı iş dünyasının bir sivil toplum örgütünün kadın başkanı olarak, kadınların negatif veya pozitif ayrımcılık yapılmadan, sadece eşit koşullarda rekabet etmeyi talep ettiklerini ifade etmek istiyorum." dedi.

8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan EGİAD Başkanı Kaya, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının kadınlara sahip çıkması ve kanuni düzenlemelerde haklarının takipçisi olması gerektiğini söyledi. Türkiye'de fırsat eşitliğine yönelik kanuni hakların kullanılmasında kurum ve eğitim altyapısının yeterince gelişmediğini savunan Kaya, "Son günlerde toplum olarak kadınlarımız adına kaygılanmadığımız, üzülmediğimiz bir gün bile geçmemektedir. Özellikle son dönemde, endişelerimizin gerek siyasi gerek ekonomik gerekse toplumsal boyutta arttığı bir süreçten geçmekteyiz. Her gün ekranlardan bir film şeridi gibi izlediğimiz kadına yönelik şiddet sahneleri, kanımızı dondurur hale gelmiştir. Sivil toplum örgütleri olarak Türkiye gündemini yakından takip etmek, toplumun kanayan yaralarına parmak basmak, bilinçlendirmek bizim en önemli görevimizdir. O nedenle iş dünyası örgütlerini çatısı altında toplayan tüm sivil toplum örgütlerinin, bu konuda daha proaktif ve sonuç alıcı girişimlerde bulunmaları gerektiğine inanıyorum. Sonuç olarak kadının kendini çalışma yaşamında var edebilmesi için cinsiyetçi yaklaşımın değişmesi, kadınlara yönelik eşitlikçi politikaların üretilmesi gerekiyor." diye konuştu. Kadının, anne ve eş rolünün kimi zaman bir kariyer engeli olarak da karşısına çıktığını hatırlatan Kaya, bazı işverenlerin evli olan, gebelik planlayan veya çocuğu olan kadınları işe alım sürecinde elemesinin, kadın istihdamına ket vurduğunun altını çizdi.

'KADININ İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI ÇOK DÜŞÜK'

TBMM'de toplam kadın milletvekili sayısının 78 ve temsil oranının da yüzde 14 olduğunu belirten Seda Kaya, şunları kaydetti: "Bu oran, Uganda'da dahi yüzde 17,4'tür. İşgücüne katılım oranları, yüzde 50,7'den yüzde 37,5'e gerilemiştir. Avrupa Birliği (AB) üyesi ve aday ülkeler arasında, kadınların işgücüne katılma oranının en düşük olduğu ülke Türkiye'dir. OECD verilerine göre 2009 yılındaki kadın istihdamının toplam istihdam içindeki payı, OECD ülkelerinde yüzde 44 iken Türkiye'de yüzde 27,6'dır. Türkiye'de her 100 girişimciden yalnızca 7,5'i kadındır." CİHAN
<< Önceki Haber 'Kadınlar için tüm STK'lar birlikte hareket etmeli' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER