Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) öncülüğünde bu yıl Bangkok’ta toplanan İstanbul Zirvesi’nde kadınlar, barış için cinsiyet eşitliği teması etrafında kadınların küresel sorunlarını tartıştı ve çözüm önerilerini ele aldı.
Tayland’ın başkentinin evsahipliği yaptığı zirveye 33 ülkeden yaklaşık 300 katılımcı katılırken, kadınlara yönelik şiddet, kadınların iş gücüne katılımının düşüklüğü, karar mekanizmalarında kadınların varlığının azlığı, çatışma bölgelerinde kadın ve çocukların mağduriyetleri ve medyanın bu konuları ele alışındaki problemler tartışıldı.
İki gün sürecek zirve Cumartesi sabahı başladı. Programın açılış konuşmalarını Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Bölgesel Direktörü Roberta Clarke ve Kenyalı rekortmen atlet, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Tegla Loroupe yaptı.
Clarke, konuşmasında şiddet, namus cinayeti, cinsel kölelik ve radikal örgütlerin hedefi olan kadınların sorunlarını dile getirirken, kadın-erkek ilişkilerinin yeniden tanımlanması gerektiğini ifade etti.
ABD merkezli Barış Enstititüsü’nden kıdemli uzman Yusuf Mahmud ise kadınların karar alma mekanizmalarına katılıımının toplumu ve devleti daha barışçıl hale getirdiğini ifade etti. Yusuf, araştırmalara göre parlamentolarda kadın oranının artmasının devletlerin savaşma ihtimalini düşürdüğünü aktardı.
Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi Ayşe Kadayıfçı ise kadınların karar alma mekanizmalarına katılmasının sürdürülebilir kalkınma ve barış için vazgeçilmez olduğunu dile getirdi. Kadın olmanın kimliğin sadece bir boyutu olduğunu belirten Kadayıfçı, kadınları farklı kimliklerini ortaya koyma konusunda çekinmemeye davet etti.
Türkiye’den programa katılan Gediz Üniversitesi'nden Profesör İştar Gözaydın ise kağıt üzerine kadınlara hakların verildiğini, ama ‘patriarkal’ (erkek egemen) kültürlerin eşitliği engellediğini vurguladı.
Gün boyu süren panellerde konuşmacılar rakamlarla kadınların mağduriyetlerinden örnekler verdi. Hindistan’dan zirveye katılan Güç Vakfı başkanı Şamina Şefik, dünyada 30 milyon kız çocuğu ve kadının çatışmalar nedeniyle yurdundan ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Şefik, medyanın çatışmalardan etkilenen kadınların durumunu yeterince yansıtmadığından şikayet etti.
Kayyım yönetimi tarafından görevden alınan Today’s Zaman’ın eski genel yayın yönetmeni Sevgi Akarçeşme ise medyanın kadınların mağduriyetlerine ayna tutmasının doğal olarak beklendiğini, ama kadın gazetecilerin de çoğu zaman mağdur haline getirildiğini aktardı. Baskıcı rejimin gazetelerine el koyduğunu anlatan Akarçeşme, Türkiye’de kadınlara yönelik şiddet gibi önemli konuların daha vahim problemler karşısında gölgede kaldığını ifade etti.
Afrika Birliği, Tayland Başarı Enstitüsü ve Mahidol Üniversitesi’nin de katkılarıyla düzenlenen zirve, Pazar akşamına kadar Bangkok’da devam edecek.
Sevgi Akarçeşme, Bangkok