DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Başbakan ve bakanlarla yaptıkları görüşmelerde kıdem tazminatının mart ayına kadar kaldırılacağının kendilerine söylendiğini ifade etti. Beko, "Biz de DİSK olarak kesinlikle bu bizim kırmızı çizgimiz, biz kıdem tazminatlarımızı bedeli ne olursa olsun leş kargalarına yedirmemek için mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğimizi kendilerine her koşulda söyledik." dedi.
Şişli Meydanı'nda bir araya gelen DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK üyeleri, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili çıkarılması düşünülen yasayla ilgili hükümeti protesto etti. Protestonun ardından DİSK üyeleri, yasanın çıkarılmamasıyla ilgili meydanda stant kurarak imza kampanyası başlattı.
Hükümetin yeni yasayla güvencesiz çalıştırmak istediğini söyleyen Kani Beko, "Geçen yıl kıdem tazminatlarımızı leş kargalarına yedirmemek üzere, yollara çıkmıştık. Kar, soğuk, fırtınada geliyoruz Ankara demiştik. Oradaki tek söylemimiz, kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirmeyeceğiz olmuştu. Ancak yeni hükümetin programına baktığımızda ve sayın Başbakan, ve bakanlarla yapmış olduğumuz görüşmelerde kesinlikle kıdem tazminatını mart ayına kadar kaldıracaklarını veya fona devredeceklerini bizlere ifade ettiler. Biz de DİSK olarak kesinlikle bu bizim kırmızı çizgimiz, biz kıdem tazminatlarımızı bedeli ne olursa olsun leş kargalarına yedirmemek için mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğimizi kendilerine her koşulda söyledik." diye konuştu.
'YENİ YASANIN ASIL AMACI İŞVERENİN TOPLU ÖDEME YAPMASININ ÖNÜNE GEÇMEK'
Kıdem tazminatının kendilerinin kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayan Kani Beko, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kıdem tazminatlarımız iş güvencemizdir yok edilemez. Köleliğe karşı her zaman olduğu gibi diren işçi kampanyamız devam edecektir. AKP hükümeti tüm işçileri güvencesiz ve kuralsız çalıştırmak istiyor. Taşeron işçilerine verdiği sözü tutmuyor. Hukuksuzlukta maalesef ısrar ediyor. Emekçilere kölelik dayatıyor. Ve son olarak da kıdem tazminatını kaldırarak iş güvencemizi yok etmek istiyorlar. Hükümetin 2016 eylem planında yer alan düzenlemenin amacı, patronların işçileri işten çıkarma maliyetlerini düşürmektir. Kıdem tazminatımızın ödenmesi sonraya bırakılmış kısmı sermaye için yük olarak görülmektedir. İşçilerin çoğu kıdem tazminatı alamıyor bilgisi de doğru değildir. İşçiler dava açmaları halinde çoğunlukla tazminatlarını almaktadır. İşverenlerin hukuksuzluğunu önlemek yerine kıdem tazminatını fiilen kaldırarak hukuksuzluğu hukuk üretilmek istenmektedir. Yapılmak istenen değişiklikle amaçlanan herkesin kıdem tazminatı alması değildir. Gerçek amaçları şunlardır: işçiyi kolayca işten çıkartabilmek. Kıdem tazminatı fona devredildiğinde işveren işçi çıkardığında toplu ödeme yapmak zorunda kalmayacaktır. Böylece işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Tüm işçiler gündelikçi gibi çalışacak, sendikalaşma imkansız olacak, işçilere sürekli giriş ve çıkışlar yapılacaktır. Kıdem tazminatı almak maalesef hayal olacaktır. Mevcut koşullarda kıdem tazminatından sadece işten atıldığımızda değil birçok durumda faydalanabiliyoruz bugünkü yasaya göre. İşveren hakkımızı yediğinde askerlik hizmeti dolayısıyla, kadınlar evlendiklerinde, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödeme süresini doldurduysa emeklilik halinde kendi isteğimizle işten ayrıldıysak kıdem tazminatına hak kazanıyorduk."
Açıklamanın ardından DİSK üyeleri meydandan ayrıldı.
CİHAN