Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren kanser ilaçlarının hastanelerde satılacak olmasının tedavilerin aksamasına, yolsuzluğun artmasına ve eczane ekonomilerinin daha da dibe batmasına neden olacağını savundu.
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan TEİS Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, kanser ilaçlarının 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren hastanelerde satılacak olması nedeniyle tedavilerin aksamasına, yolsuzluğun artmasına ve eczane ekonomilerinin daha da dibe batmasına neden olacağını öne sürdü. Saydan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 2005 yılında SSK eczaneleri kapanarak, SSK'lı hastalar serbest eczanelerden ilaç almaya başladılar. Bu durum SSK eczanelerindeki ilaç kuyruklarını bitirdi. Devletin yüksek ilaç maliyeti aşağıya çekildi ve ihale yolsuzluklarının önüne geçildi. Ancak Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastanelerden satılacağı duyuruldu. Bu gerçekleşirse hastaların tedavi süreçleri hastanelerin satın alma (ihale) bölümlerinin insafına bırakılacak. Elde mevcut olmayan, biten ürünler için açılacak ihale şartnameleri ve uzun ihale süreçleri tedavilerde aksama ve gecikmelere neden olacak. Hastane stokunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebi ile doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak. Kendi kullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeni ile hassas olan hasta ve yakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarak eczanelerimizden temin yoluna gidecek. Bu da hastaların ekonomik açıdan karşılamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarını satmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine neden olacak."
TEİS Başkanı Nurten Saydan, ilaçların hastaneler tarafından satılmasının, kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altından ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satmasına neden olacağını yahut yurt dışında müşteri bulacaklarını ifade etti. Saydan, şunları kaydetti: "Onkoloji ilaçlarının pazar payı 5 yılda yüzde 2,8 artarak en üst sıraya çıktı. 2009 yılında ilaç pazar payının parasal olarak yüzde 8,4'ünü onkoloji ilaçları oluşturuyordu. Tüm dünyada olduğu gibi bu pazar 2014 yılında yüzde 11,2'ye yükselerek 1'inci sıraya yerleşti. Toplam ilaç pazarı 14,6 milyar, onkolojik ilaçlar ise 1,9 milyar liraya ulaştı. Bu durumda eczanelerimizden yaklaşık 2 milyar liralık pay çıkarılarak özel hastaneler başta olmak üzere özel şirketlerin insafına terk edilmiş olacak. Hastanelerde satılacak kanser ilaçlarının listesi kurum tarafından yayınlanmış olup, sayısı 263 adettir. Özetle 263 adet kanser ilacı eczanelerimizden çıkarak hastane raflarına gitmiştir."
Basın açıklamasında konuşan Genel Mali Sekreter Burak Kaan Seyrekbasan, hastaların hastane hastane gezip ilaç aramak zorunda kalacağını, ilaç depolarında bir süre sonra bu hastanelere bu pahalı ilaçları vermekte imtina edeceklerini söyledi. Bu ilaçların sadece özel hastanelerden alınabilir hale geleceğini, hastaların özel hastanelerin insiyatifine kalacağını kaydeden Seyrekbasan, bu yasanın biraz da özel hastaneler için çıkmış olduğunu gördüklerini, devlet hastanelerinin böyle talebi ve ihtiyacının olmadığını savundu. CİHAN