Kanser tedavisinde 'paket ücret' endişesi


Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklik 1 Aralık'tan itibaren özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, yatılı ve günübirlik onkoloji hastalarına verilen ilaçlar hizmet veren kurum tarafından karşılanıyor. Hastaların eczanelerden almak istemesi halinde ilaçların bedelini SGK karşılamayacak. Yeni düzenlemenin her yıl teşhis konulan 159 bin kanser hastasını nasıl etkileyeceği merak konusu. Özellikle ilaç temin edilmesi ve SGK'nın ilaçları karşılamaması durumunda olumsuz sonuçlar çıkacağı belirtiliyor.

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Kubilay Aydın, yeni uygulamada en büyük sıkıntının kanser ilaçlarında sabit paket ücret ödenmesi olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Bunun altyapısının iyi hazırlanması gerekiyor. Burada esas sıkıntı tedavilere sabit paket ücreti ödeniyor. Bu paket ücret içinde ilaç bedeli de ödeniyor. Hastanede eğer o ilaç yoksa dışarıdan reçete ile alındığı takdirde SGK bu ilacın parasını hastaneden kesiyor. O yüzden bu ilacın dışarıdan alınabilmesi de pratikte mümkün olmuyor. Birincisi yakın bir gelecekte bulunmayan ilaçlarla ilgili sıkıntılar başlayacak. İkinci ise paket ücret ödendiği için hekimin ilaç seçme özürlüğü olmayacağını düşünüyorum ve hastanede ne varsa o kullanılacaktır."

Bu durumun görünen ve görünmeyen sıkıntıları olduğunu anlatan Aydın, "Görünen sıkıntısı ilacı bulamamak. Ama görünmeyen sıkıntısı o ilacı bulamamak, kullanamamakla alakalı. Ya da hastanede olmayan ilaçla alakalı sıkıntı var mı bunu ölçümleyemezsiniz. Özellikle kanser hastalığı gibi bir hastada bunu ölçümleyemezsiniz. Hangi ilaç verildi, daha iyisi olabilir miydi, daha iyi bir ilaç verilebilir midi." şeklinde konuştu.

ERKUMRUKÇU: EN BÜYÜK SORUN HASTALARIN İLAÇLARINI GÜNÜNDE ALAMAMASI OLDU

Eczacılar Devle Hastanesi Bölge Temsilcisi Eczacı Aykut Erkumrukçu da, kendi bölgelerinde onkoloji ilaçları ile ilgili uygulamanın 1 Temmuz'dan itibaren başladığını hatırlatarak, "O günden bu güne kadar gerçekleşen şey ilaçların gecikmeli de olsa hastalara ulaşması. Bu nedenle bir miktar tedavileri aksamakla birlikte hastalar ilaçsız kalmadılar." dedi.

Yeni uygulamanın üniversite ve özel hastanelerin göstereceği performansa bağlı olduğunun altını çizen Erkumrukçu, şunları anlattı: "Ne olacağını bu günden söylemek mümkün değil. Tedarikle ilgili ama ne olacağı belli değil. Bu geçiş sürecinde mesela bize gelen duyum birincisi hırsızlık olayı yaşandı. Kemoterapi ilaçlarında hırsızlık, çalınma olayı yaşandı. Sanırım olay savcılığa intikal etti. Ama şimdi olay çok daha büyük, çok daha geniş boyutlu, izleyip görmek gerekiyor. Bu zamana kadar bize gelen en büyük şikayet ise hastaların ilaçlarını gününde alamadıkları yönünde şikayetler yaşandı ve sanırım halende yaşanıyor."

HASTALAR: UYGULAMAYI YENİ ÖĞRENDİK

Mide kanseri olan Katibe Alaybaşı, 4 yıl önce ameliyat olduğunu ve kemoterapi gördüğünü belirterek, "Şimdiye kadar doktor yazıyordu eczaneden alıyorduk ama galiba bundan sonra hastaneden alacağız. Bilmiyorum nasıl olacak." dedi.

Hatice Kızılbağ ise iki defa kemoterapi olduğunu anlatırken, "Bugün üçüncü olacak. İlaçları oradan veriyorlar. Ben eczaneden hiç alıp gitmedim. Bilgim yok yeni öğrendim herhalde bizim için daha iyi olur." şeklinde değerlendirdi.

Gülendem Donat da kemoterapi tedavisi gördüğünü ifade ederken, "Tedavim iyi, nakil oldum. Şimdi daha iyiyim. Bu yeni kanunu bende yeni duydum. Ben hastanede yatıp ilaçlarımı, her şeyimi oradan karşılıyorlar. Bir sıkıntı yok şuanda. Buraya ise eczanede bir ilaç yazdırmak için geldim." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Kanser tedavisinde 'paket ücret' endişesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER