Kapatılmak istenen dershanelerin yerine MEB dershaneleri

Dershaneleri kapatma girişimi eğitime darbe vurdu. Soruna çözüm bulamayınca MEB, dershaneye dönüştü.

Kapatılmak istenen dershanelerin yerine MEB dershaneleri

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçirdiği Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK), kapatılmak istenen dershanelerin yerini aldı. 4 milyonu aşkın öğrencinin devam ettiği bu kursların bazılarında bağış adı altında para talep edilmesi aileleri isyan ettirdi.

Özgür Düşünce'nin haberine göre, Bu yıl faaliyete geçirilen Destekleme ve Yetiştirme Kursları, dünyanın en büyük Dershanelerine dönüştü. Sınavlara hazırlanan 8. sınıf, lise 3. ve 4. sınıfta eğitim gören 4 milyon 307 bin 549 öğrenci, bu kurslara devam ediyor. Ancak ücretsiz olarak verilmesi gereken bu kurslarla ilgili para talep edildiği belirtildi. Şikayetler MEB ve Başbakanlığa yapılıyor. Bu şikayetler arasında dışarıdan ücretli öğretmen getirildiği, bağış adı altında kurs parası istendiği, kursa devam eden öğrencilerin anlaşma yapılan test merkezi ya da yayınevlerinin kitaplarını almaya zorlandıkları gibi unsurlar bulunuyor.

AYNI ÖĞRETMENLER DERS VERİYOR

Hafta sonları verilen kursların büyük kısmında hafta içi derslere giren öğretmenler ders veriyor. Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında 291 bin 878 öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerden 262 bini MEB'e bağlı okullarda görev yapıyor.

DERSLER ARASINDA ÜCRET FARKI VAR

Milli Eğitim Bakanlığı, Destekleme ve Yetiştirme Kursları için de farklı bir ek ders ücreti veriyor. Hafta içi ek ders ücreti olarak öğ-retmenlere 9.7 lira ödeyen MEB, aynı öğretmenlere hafta sonu girdikleri DYK için yakla-şık 20 TL veriyor.

‘2500 TL'YE KİTAP SATTILAR'

Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, velilere piyasada 200 liraya alınacak kitapların, 2500 TL'ye satıldığını söyledi. Böylece kurs parasının kitap parası adı altında alındığına dikkat çekti. Bahçe, hafta sonları kurslarının devlet dershaneciliğine dönüştüğünü belirtti. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise kursların ücretsiz olduğunu hatırlatarak, öğrencilere zorla kaynak kitap aldırılması, ücret istenmesinin MEB'in talimatlarına aykırı bir durum olduğunu söyledi.

‘SADECE ADI DEĞİŞTİ'

GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı da dershanelerle ilgili düzenlemenin okul dışı eğitim kurumlarını azaltmak için hayata geçirildiğini ancak çalış-maların öyle netice vermediğini söyledi. Eyüp Kılcı, “Bağış adıyla velilerden 4 bin 500 lirayı bulan yüksek rakamlar talep ediliyor” ifadelerini kullandı.

ÜCRET TALEP EDİLEMEZ

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, kursların tamamen ücretsiz olduğunu hatırlatarak, öğrenci ve velisinden kurs ücreti adı altında bir ücret talep edilmesinin söz konusu olamayacağının altını çizdi. Kurslar için ücret talep edilmesiyle ilgili bakanlığa ulaşan şikayet bulunmadığını belirten yetkili, ulaştığı takdirde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gerekenin yapılacağını kaydetti.
<< Önceki Haber Kapatılmak istenen dershanelerin yerine MEB dershaneleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER