Yurtta 2015-2016 av dönemi kara avcılığının, 21 Şubat 2016 tarihi itibarı ile sona erdiği, tüm avcıların başlayan av yasağına uymaları gerektiği bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Hüseyin Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, "2015-2016 av dönemi kara avcılığı 21 Şubat 2016 tarihi itibarı ile tüm yurtta sona ermiş olup, tüm avcıların av yasağına uymaları gerekmektedir. Av hayvanlarının biyolojileri, üreme, eş tutma ve yavru büyütme zamanları dikkate alınarak avlanmalarına yasak getirilmekte olup, böylece yaban hayvanlarının ve dolayısıyla tabiatın korunduğu planlı ve sürdürülebilir avcılığın yapılması sağlanmaktadır." dedi.
Çelik, açıklamasında av yasağı ile ilgili şu bilgileri verdi: "4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 3. maddesi doğrultusunda kurulan Merkez Av Komisyonu kararlarına göre 2016-2017 av sezonu başlayıncaya kadar kara avcılığı yasaklanmıştır. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nda ve Merkez Av Komisyonu kararında belirlenen süreler dışında avlanmak yasaktır. Avcılarımızın herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşmaması için 21.02.2016 tarihinden sonra her ne suretle olursa olsun tüfek, canlı keklik, tuzak ve kafes vb. ava çıkmamaları gerekmektedir. Yaban hayvanları üreme, tüy değiştirme ve göç dönemlerinde rahatsız edilemez, yavru ve yumurtaları toplanamaz, yuvaları dağıtılamaz. Bu kabahatleri işleyenler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Avlanma döneminin sona ermesiyle ekiplerimizin kaçak avcılıkla mücadele mesaisi artırılmıştır.
Çiftleşme ve üreme dönemlerinde atılan her bir kurşun yaban hayatında büyük tahribatlara meydan verecektir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İl Şube Müdürlüğü ekipleri olarak, sürdürebilir bir yaban hayatı için kaçak avcılıkla mücadele çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülmektedir. Tüm uyarılarımıza rağmen halk arasında çatı avı olarak tabir edilen canlı mühre ve tuzak ile usulsüz av yapılmaktadır. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na ve Merkez Av Komisyonu kararında yasak avcılık yapan ve yasaklanan canlı mühre, tuzak, kapan, ilmek, kafes ve benzeri araç ve gereçlerle avlanan avcılara her bir aykırılık için idari para cezası verilmektedir.
Yaban hayatının korunmasında ve bu mirasın gelecek nesillere taşınmasında şube müdürlüğümüzün yürüttüğü denetim faaliyetlerinin yanısıra avcılarımıza ve avcı derneklerimize de büyük mesuliyetler düşmektedir. Avcılarımızın yaban hayatı sürdürülebilirliği adına avlanırken kanunlara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranması gerektiğine, yaban hayvanlarının yaşam ortamıyla beraber en iyi korumasının yine avcılar tarafından yapılabileceğine inanarak, av yasakları hususunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz." CİHAN