Karacabey'de ekonomi çalıştayı düzenlendi


BURSA (CİHAN)- Bursa Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu tarafından bu yıl ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan Karacabey Sempozyumu'nun hazırlık çalışmaları, 'Karacabey Sanayi, Ticaret ve Ekonomi Çalıştayı' ile devam etti.

Sanayi, Ticaret ve Ekonomi çalıştayının açılışında konuşan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, "Karacabey Sempozyumu bizler için yol gösterici önemli bir çalışma olacaktır. Sempozyumun hazırlık çalışmaları kapsamında bugün gerçekleştirdiğimiz sanayi, ticaret ve ekonomi çalıştayı ile ilçemizin geçmişten bugüne sanayi, ticaret ve ekonomisini ortaya koymak ve gelecekteki ticaret hacmi ve ekonomik durumunu öngörmek gibi konular başta olmak üzere değerlendirmelerde bulunacağız. Sempozyum öncesinde yapmaya başladığımız çalıştaylarla swot analizleri gerçekleştiriyor, fırsatları ve tehditleri, güçlü ve zayıf yanlarımızı belirliyoruz. Sempozyumda bu konular detaylarıyla ele alınacak." dedi.

Karacabey Sempozyumu'nun hazırlıkları kapsamında düzenlenen ve KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, Matlı Yem A.Ş. ve Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Sezer Tarım ve Sağım Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti. sahibi H. Nizam Sezer, NSK Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. müdürü Yavuz Kazangil, Halk Bankası, Şekerbank ve Türk Ekonomi Bankası İlçe şube müdürlerinin yanı sıra Karacabey'deki kurum ve kuruluşların yönetici ve temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen Sanayi, Ticaret ve Ekonomi Çalıştayı'nın amacı, "Karacabey ekonomisini oluşturan unsurların belirlenmesi, Karacabey'in sanayi ve ticaretine çok yönlü bakış, gelecekte Karacabey ekonomisinin bürüneceği çehrenin değerlendirilmesi, ortaya çıkabilecek tehdit ve fırsatların şimdiden öngörülerek değerlendirmesinin yapılması ve Karacabey ekonomisinin önce Bursa ekonomisi sonra da ülke ekonomisine katkısının artmasını sağlayacak çalışmalar" olarak belirlendi.

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'nda ev sahipliğinde yapılan ve Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştayda, Karacabey'in sanayi, ticaret ve ekonomi açısından güçlü yanları olarak, ulaşım kolaylığı ve elverişli konumu, ülke bazında gıda üretimindeki yüksek payı, gıda ve tarımda hammadde zenginliği, Türkiye'nin en büyük 500 firması içerisinde Karacabey'den 14 firmanın yer alması, sektörel çeşitlilik, ekonomik olarak hızlı büyümesi ve istihdama katkısı, ortak hareket edebilen ve güçlü STK'ların bulunması, hizmet sektörünün gün geçtikçe gelişim göstermesi, güçlü markaların varlığı, tarım ekonomisi açısından TİGEM ve TJK'nın birer işletmelerinin Karacabey sınırları içerisinde yer alması, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'nın varlığı ve etkinliği; zayıf yanları da, vatandaşların belli bir işte uzmanlaşmak yerine her işte ama eksik söz sahibi olmayı tercih etmesi, sanayide nitelikli ara eleman eksikliği, tarımda çalışacak işçi eksikliği, üniversite – sanayi işbirliğinin istenilen düzeyde olmaması ve genele yaygınlaştırılamaması, var olan sanayi alanlarında alt yapı eksikliği, sosyal faaliyetlerdeki eksikliklerin ekonomiyi olumsuz etkilemesi, Karacabey'de çalışan işgücünün kazançlarını ilçe dışında harcama eğilimi, Bursa'nın en uzun sahil şeridine sahip olmasına rağmen turizm yönünden yeterli ekonomik katkının alınamaması, ilçenin mevcut havaalanlarına olan uzaklığı ve çevresindeki anayol güzergâhlarına rağmen yol üstü yapılanma eksikliği sebebiyle bu trafik ekonomisinden yeterince faydalanamaması olarak belirlendi. Fırsatlar olarak; Bursa, İzmit ve İstanbul'da sanayiye uygun alan kalmaması nedeniyle yatırımların ilçemize kayması olasılığı, tarımsal üretim tecrübesinin kullanıma açık olması, otoban, kavşak ve hızlı trenin ilçemize olan yakınlığı, Karacabey Sempozyumunun ilçedeki işbirliğini sağlayacak olması, genç ve eğitimli nüfusun yüksek olması, yeni organize sanayi bölgesinin ilçemiz içerisinde yer alması, yeni otoyol kavşağının ilçedeki ticarete sağlayacağı katkı, ticaret ve sanayinin tarımla entegre olarak büyümesi, üniversite – sanayi işbirliğinin gelişmesi; Tehditler olarak ise, ilçenin hızlı göç alması nedeniyle yaşanabilecek sosyolojik sorunlar, yer altı suyu kapasitesinin tekstil sektörü için cezbedici olması, tarım sektöründe çalışan nüfusun azalıyor olması, tarım arazilerinin rant amacıyla tarım dışı kişi veya kurumlara geçmesi, sanayinin Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi ve iç sulara olumsuz etkileri, plansız sanayileşme, Bursa ve İstanbul'da yerleşik tekstil sanayisinin yeni ön görülen sanayi bölgelerine yerleşme ihtimali, tarımsal altyapının yetersizliği(kapalı sistem sulama eksikliği) olarak belirlendi.

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'ndan yapılan açıklamada Karacabey Sempozyumu hazırlık çalışmaları çerçevesinde 'Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı'nın 25 Şubat Çarşamba günü Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenleneceği bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Karacabey'de ekonomi çalıştayı düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER