Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİÖ) İstanbul'daki merkezinin kalıcı olarak taşınmasını onayladı. Merkezin taşınma ve tefriş dahil pek çok masrafı Türkiye hükümeti tarafından karşılanacak.
Karadeniz havzasındaki ülkelerin ekonomik işbirliğini amaçlayan Karadeniz Ekonomik İşbirliği fikri, 1980'li yılların sonunda Doğu Avrupa Ülkeleri ve SSCB'deki değişim sürecinin hızlandığı bir dönemde ortaya çıktı. İşbirliği fikri, 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da düzenlenen zirvede imzalanan anla?ma ile kalıcı hale geldi.
Dışişleri Bakanlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu'nun 14 Mayıs 2015 tarihli toplantısında kararlaştırılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Uluslararası Daimi Sekretaryasının taşınmasına ilişkin karar bugün ki Resmi Gazete'de yer aldı. İstanbul'da önceki adresi 'İstinye Caddesi, Müşir Fuat Paşa Yalısı' olan Daimi Sekretaryanın yeni adresi ise 'İstinye Mahallesi, Darüşşafaka Caddesi, No: 45, İstinye, Sarıyer ilçesinde bulunan Seba Center binasının 3. katındaki bin metrekarelik alan oldu.
Taşınma kararına göre yeni daimi bina, taşınma tarihinden itibaren mevcut merkezin sahip olduğu diplomatik ayrıcalıkların ve bağışıklıkların aynısına sahip olacak. Buna bağlı olarak, mevcut merkezin ayrıcalıkları ve bağışıklıkları söz konusu tarihte sona erecek.
MERKEZİN MASRAFLARINI TÜRKİYE KARŞILAYACAK
Türkiye Hükümeti, KEİ Merkezinin yani binasına taşınmasına ve burada faaliyet göstermesine ilişkin şu masraflara karşılamayı taahhüt etti: "Ofis odaları ve toplantı odaları için yeni mobilyalar da dahil olmak üzere yeni binanın imar ve tefrişatına ilişkin tüm masrafları, eski binadan taşınma ve yeni binadaki tesisat harcamaları, yeni binaya telefon, internet ve TV kablo hatlarının aktarılması ve bağlanması, Bilişim Teknolojisi, veri ağı sistemi, USP, sözlü çeviri ve ses sisteminin, toplantı odasındaki, ateşe dayanıklı sunucu odasındaki ve ateşe dayanıklı kasa odasındaki monitörlerin kuruluş masrafları, en az 25 otomobil ve 2 minibüs için ayrılan park yerlerinin masrafları, KEİ binası için elektrik, gaz, su, ısıtma-soğutma, kanalizasyon ve diğer hizmetlerin masrafları, sigorta masrafları, dış mekanda bulunan bayrak direklerinin montaj masrafları."
ÜYE VE GÖZLEMCİ ÜLKELER
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİÖ) kurucu üyeleri; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Karadağ katılım başvurusu ise Türkiye ve Yunanistan'ın veto haklarını kullanmaları sonucu reddedildi.
Gözlemci ülkeler ise; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Beyaz Rusya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hırvatistan, İsrail, İtalya, Mısır, Polonya, Slovakya ve Tunus. CİHAN