Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon tonluk karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Adana'da umutlarını hasada bağlayan üretici, bu yıl hüsrana uğradı. Adana'da karpuzun tarlada 15 kuruşa bile zor alıcı bulduğunu belirten Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi ve karpuz üreticisi Cabbar Sekman, "Tarlada 15 kuruş olan karpuzun fiyatı, 18 kuruş olan nakliye giderini bile karşılamıyor. Çiftçi bu yıl da kan ağlıyor." dedi.
Adana'da karpuz ekili alanların bu yıl, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 oranında artarak 115 bin dekara yükseldiğini, fiyatının ise geçen yıla göre düştüğünü kaydeden üretici Cabbar Sekman, "Ekim alanları artınca üretim de arttı. Geçen yıl 30-40 kuruş civarında satılan karpuzun kilo fiyatı bu yıl 15 kuruşa kadar düştü. Sera karpuzlarının ortaya çıkmasıyla açık tarla hasadı aynı zamanlarda gerçekleşti. Ekim alanlarının genişlemesine, bu yıl mevsim koşulları nedeniyle sera ve açık tarla ürününün birlikte hasadı da eklenince karpuz bolluğu yaşandı. "diye konuştu.
SERİN HAVALAR, TÜKETİMİ AZALTTI
Karpuzun sıcak havalarda soğutularak yenen bir meyve olduğunu hatırlatan Sekman, bu yıl havaların serin ve yağışlı geçmesinin de tüketimi azalttığını kaydetti. Serin ve yağışlı günlerde insanların karpuz yemek istemediklerini vurgulayan Sekman, bu nedenle serin geçen mevsim koşullarının da karpuz tüketimini azalttığını anlattı. Önceki yıllarda karpuz üreticisinin hiç olmazsa masrafını kurtardığını ancak bu yıl bunu bile başaramadığını ifade eden Sekman, "Nakliye fiyatları karpuzun tarla fiyatından pahalıya geliyor. Bu yıl üretici istediği fiyattan satamazken tüccar da serin havalar nedeniyle ürünü pazarlayamadı. Tüccarın üreticiden aldığı karpuz da elinde kaldı. Karpuz üreticisi de tüccarı da bu yıl kan ağlıyor." ifadelerini kullandı.
CİHAN