Çankırı denince akla gelen ürünlerden Kızılırmak kavunu üreticileri, müşteri bulamamaktan şikayetçi. Çankırı'da buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer alan kavun üretimi, 2014 yılında 43 bin 200 ton olarak gerçekleşti.
20 senedir kavun yetiştiriciliği yapan Ahmet Özakça(53), bir amelenin yevmiyesinin 50 TL olduğunu, çiftçiliğin bittiğini öne sürerek, "Köylü bitti. Tıraş bile olamıyorum. Kavun para yapmıyor. Bir römork kavun 200 TL, bununla para mı kazanılır. Kavunu toplamaya dört kişi gidiyor. Günlük 120 TL onlara veriyoruz." şeklinde tepkisini dile getirdi.
Bir başka kavun yetiştiricisi Ali Yurt ise 10 dilim, altınbaş ve Kırkağaç kavunlarının kendi yörelerinde çok iyi yetiştiğini fakat satamadıklarını, köyden ilçeye gelene kadar traktörün 100 TL mazot yaktığını aktardı.
TÜİK Başkanlığının yayınladığı 2014 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri sonuçlarına göre, Çankırı kavun üretiminde 8. sırada yer alırken ilde son beş yılın en yüksek kavun üretimi 63 bin 358 ton ile 2014 yılında gerçekleşti. Çankırı'da son beş yılın en yüksek kavun üretimi 63 bin 358 ton ile 2014 yılında gerçekleşti. Bu üretim miktarı ile Çankırı kavun üretimi yapılan 72 il içerisinde 8. sırada yer aldı.
KAVUN ÜRETİMİNDE KIZILIRMAK İLK SIRADA
Çankırı'da kavun üretimi yapılan 5 ilçe içerisinde ilk sırada 43 bin 200 tonluk üretim miktarıyla Kızılırmak ilçesi yer aldı. Kızılırmak'ı sırasıyla; 18 bin tonluk üretimiyle Merkez ilçe, bin 260 tonluk üretimiyle Yapraklı, 706 tonluk üretimiyle Eldivan ve 192 tonluk üretimiyle Şabanözü takip etti.
Tatlı bir kavunun nasıl anlaşılacağı hakkında tavsiyelerde bulunan yetiştiriciler, "Kavunu yiyecek bir vatandaş, kavunun içinin dolgun olması, renginin sarı ve yumuşak olması gerekiyor. Yani kavunun albenisi olması lazım" ifadelerini kullandı. CİHAN