Erzurum'da 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 94 milyon lira harcanarak yaptırılan ve geçen yıl heyelan nedeniyle kullanılamaz hale gelen Türkiye'nin ilk ve tek kayakla atlama pistlerinin zemin güçlendirme çalışmaları tamamlandı.
Türkiye'nin ilk ve tek kayakla atlama kulelerinin pistleri geçen yıl 15 Temmuz günü göçmüştü. Sporcuların kampta olduğu bir dönemde meydana gelen göçükte şans eseri ölen ya da yaralanan olmamıştı. Atlama kuleleri pistlerinde meydana gelen göçüğün ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü, pistlerin yeniden yapımı için ihaleye çıkmıştı. İhaleyi kazanan Yıldızlar Grup İnşaat, 11 ay içerisinde pistlerin zemin kısmında güçlendirme çalışmalarını tamamladı. 30 milyon liraya mal olan zemin güçlendirme çalışmasıyla yığma toprak olan atlama kulelerinin bulunduğu Kiremittepe'ye 831 fore kazık çakıldı. Pistlerin altına 30, 36 ve 40 metre derinlikte 1,5 metre çapında 831, pist üzerine ise 100 fore kazık çakılarak, alt yapı çalışmaları tamamlandı. GHSM'nün yakın tarihte çelik rampa ve çevre peyzajı için ikinci etap ihalesine çıkması bekleniyor.
Alt yapı güçlendirme çalışmalarını tamamladıklarını belirten müteahhit firma şantiye şefi Kutal Gönülal, şu bilgileri verdi: "Firma olarak üstlendiğimiz alt yapı çalışmalarını başarı ile tamamladık. Zemin ve zemin üzerine toplamda 931 fore kazık çaktık. Kiriş başlıklarını bağladık. Gazi Üniversitesi'nden gelen mühendisler fore kazakların mukavemet ölçümlerini tamamladılar. 10 ay gibi bir sürede kayakla atlama kulelerinin alt yapı çalışmalarını bitirdik. Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü, yıkılan rampaların çelikten yapılması ve çevre peyzajı için ikinci ihaleye çıkacak. 2016 yılında kayakla atlama kulelerinin hizmete açılması gerekiyor. Çünkü Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF), 2017'nin ocak ayında Erzurum'da düzenlenecek."
NE OLMUŞTU?
15 Temmuz 2014 günü meydana gelen heyelanda, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 94 milyon lira harcanarak Kiremittepe'ye yaptırılan, 20, 40, 60, 95 ve 125 metre yükseklikteki atlama kulelerinin bir kısmı ve pistlerin tamamı yıkılmıştı. Yıkım bütün dünyada ve Türkiye'de şaşkınlıkla karşılanmıştı. Müteahhit firma ve bürokrasinin kulelerin yapımı ve denetimi esnasında ihmalleri olduğu gerekçesiyle cumhuriyet savcılığı soruşturma başlatmıştı. CİHAN