Geçen yıl Mart ayında Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere havalanan; ancak bir saat geçmeden radardan kaybolan Malezya Havayolları'na ait uçağa ait olduğu tahmin edilen bir parçanın Hint Okyanusu'ndaki bir adada bulunduğu belirtildi. Malezyalı, Avustralyalı ve Fransız uzmanların, bulunan parçanın MH370 numaralı Malezya Havayolları'na ait olup olmadığını araştırdığı bildirildi.
2014 yılı Mart ayında Malezya Havayolları'na ait Boing 777 tipi uçak içindeki 239 yolcuyla birlikte Kuala Lumpur'dan Çin'in Başkenti Pekin'e giderken kaybolmuştu. Uçağa ait olduğu düşünülen ve 2 metre boyunda olan parça, Çarşamba günü Madagaskar'ın yaklaşık 600 kilometre doğusunda bulunan Hint Okyanusu'ndaki adanın sahillerine vurdu. Havacılık uzmanları, Hint Okyanusu'ndaki adada bulunan ve flaperon denilen uçak parçasının kaybolan Boing 777'ye benzediğini belirtiyor. Malezya Havayolları tarafından yapılan açıklamada, bulunan parçanın kaybolan uçağa ait olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğu belirtildi. Uçak kanatlarının bir parçası olan ve flaperon ismi verilen parça, uçağın kalkış ve dönüşlerinde kontrolü sağlıyor.
Avustralya öncülüğündeki arama çalışmaları Güney Hint Okyanusu'nda, Fransız bölgesi olan Reunion'un 6 bin kilometre doğusundaki geniş bir alanı kaplıyor. Bölgede başka uçak kazalarının da olduğu belirtiliyor. Malezya Başbakanı Necib Rezak bulunan parçanın araştılmak üzere Fransa'nın Toulouse kentine gönderilebileceğini açıkladı.
Reunion'daki Fransız yetkililerin de uçak parçasını incelediği ifade ediliyor. Bu arada Avustralyalı araştırmacılar da, bulunan parçayla ilgili olarak, uçak üreticileriyle temasa geçti. Avustralya İmalat Bakanı Warren Truss yazılı bir açıklamada, bulunan parçanın kaybolan uçağa ait olduğunun ispatlanması durumunda, arama çalışmalarının tekrar gözden geçirileceğini bildirdi.
Avustralya tarafından yönlendirilen arama çalışmaları, uçağın düştüğü tahmin edilen, Batı Avustralya Eyaleti sahilleri açığındaki, 60 bin kilometre karelik bir alanı kapsıyor. Arama operasyonu ekip başkanı ve aynı zamanda Avustralya Ulaşım Güvenliği Bürosu Komisyon Başkanı Martin Dolan yaptığı açıklamada, kaybolan parça kayıp uçağa ait olsa bile araştırma sahasının değiştirilmeyeceğini, çünkü bu parçanın arama alanından, akıntının etkisiyle, bulunduğu bölgeye sürüklenmiş olabileceğini belirtti. Dolan ayrıca, bulunun parçanın uçağa ait olması halinde, uçağın kuzey yarım kürede kaybolduğu yönündeki teorilerin de yanlış olduğunun anlaşılacağını söyledi.
New York'ta yine Malezya'ya ait olan ve Ukrayna üzerinde vurularak düşürülen yolcu uçağı ile ilgili olarak BM'de görüşmelerde bulunan Malezya Ulaştırma Bakanı Tiong Lai, "Bulunan net tür bir parça olursa olsun, gerçekten MH370 uçuş numaralı uçağa ait olup olmadığının anlaşılabilmesi için daha ileri tetkiklerin yapılması gerekiyor." dedi. Lai, "Bunu anlayabilmek için bölgeye bir ekip gönderdik. Ümit ediyoruz ki en kısa zamanda durumu netleştireceğiz." dedi.
Kaybolan uçaktaki uçuş rotası sorumlusunun eşi Jacquita Gonzales, BBC'ya yaptığı açıklamada, haberlerin kendisini yıktığını belirterek, "Bir parçam, kocamın naaşını bulabileceğim ve ona layık bir cenaze töreni düzenleyebileceğimi ümit ediyor, diğer yarım ise hayır, hayır hala bir ümit var diyor." dedi.
Kaybolan uçakta, 153'ü Çinli ve 38'i Malezyalı olmak üzere toplam 227 yolcu bulunuyordu. CİHAN