Kayseri'nin 9 tescilli ürünü bulunuyor

Kayseri'nin 9 tescilli ürünü bulunuyor

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Valiliği'ninde düzenlenmesini desteklediği Coğrafi İşaretler Sempozyumu'na katılarak, 9 tescilli ürünü bulunan Kayseri'nin yöresel ürünleri ve değerlerine daha çok sahip çıkılarak bu alandaki ürün sayısının artırılması gerektiğine işaret etti.

Özel bir otelde gerçekleşen sempozyuma Vali Düzgün'ün yanı sıra, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yetim, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ORAN Kalkınma Ajansı Kayseri Koordinatörü Fatih Gavgacı, ilçe kaymakamları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Vali Düzgün, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, coğrafi ürünlerin tescili hakkında farkındalık oluşturmak ve bu konudaki duyarlılığı arttırmak amacıyla düzenlenen sempozyuma katkı sağlayan paydaşlara teşekkür etti.

Coğrafi ürünlerin tescilinin Kayseri gibi marka olmuş bir şehir adına önemli olduğunu belirten Vali Düzgün, Kayseri'nin coğrafi tescil konusunda da diğer illerden önde olduğuna dikkati çekerek en fazla coğrafi ürünü tescil ettiren iller arasında yer almanın memnuniyet verici bir durum olduğunu ifade etti.

Sanayi için AR-GE ve inovasyonun taşıdığı önem kadar geleneksel ürünlerin de tescil edilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Vali Düzgün, "Tescili yapılan ürünlerin değerinin arttığını ve geleneksel kültürün yaşatılabilmesi için önemli bir farkındalığın oluştuğunu söyleyebiliriz. ünkü bir üreticinin elindeki ürünün tescil edilmesi öncelikle o ürüne olan talebin artmasını sağlıyor. Ürüne olan talebin artmış olması, o ürünün kalitesinin ve standardının yakalanmış ve korunmuş olmasını da gerektiriyor. Tescili yapılan ürünlerin gerek ulusal, gerekse uluslararası marketlerin raflarında yer bulabilmesi, bu ürünlere olan talebin artması ve üreticinin bu konuda daha fazla teşvik edilmesini sağlamış oluyor. Talep arttıkça ürünlerin kilogram başına fiyatlarının da zamanla 2 katına kadar çıktığını görüyoruz. Bu da üreticinin ekonomik olarak güçlenmesi, o ailenin birlikteliğinin güçlenmesi anlamına geliyor ki bu da ülkemizin topyekun olarak kalkınmasına önemli katkı sağlıyor demektir. Sosyal anlamda da üreticilerimizin ekonomik olarak güçlü olması belki o ailede yetişen çocukların daha iyi eğitim almalarına ve geçtiğimiz günlerde de ülkemiz adına gurur kaynağımız olan vatandaşımız Aziz Sancar gibi ilerde Nobel ödülü alabilecek bireylerin artmasına da katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Vali Düzgün, Kayseri'nin tescilli ürün sayısının 9 olduğunu hatırlatarak, Kayseri'nin dünya çapında marka olmuş sucuk, pastırma, mantı gibi değerlerinin yanında gilaboru gibi dünyada çok tanınmayan ürünlerinin de tescilli ürünler arasında yer alması gerektiğine değindi.

YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise sempozyumun en fazla coğrafi ürün tescil eden Kayseri'de gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve ORAN Kalkınma Ajansı Kayseri Koordinatörü Fatih Gavgacı da yaptıkları konuşmalarda coğrafi işaretler konusunda bilgiler verdi.

Vali Düzgün, sempozyum kapsamında sergilenen coğrafi ürünlerin bulunduğu stantları gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı.

CİHAN
<< Önceki Haber Kayseri'nin 9 tescilli ürünü bulunuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER