Kazakistan, 19 yıl süren müzakere sürecinin ardından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) tam üye oluyor. Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexey Volkov başkent Astana'da yaptığı açıklamada 15 Aralık'ta Nairobi'de gerçekleşecek olan 10. DTÖ toplantısında Kazakistan'ın DTÖ'nün tam üyesi olacağını söyledi.
Kazakistan'ın DTÖ'ne üyeliği ile birlikte ekonomik alanda büyük bir adım atacağını ifade eden Volkov, ülkesinin gelişmiş ekonomiler arasında yerini alabilmesi için ciddi adımlar attığını belirtti.
Kazakistan'ın DTÖ'ne tam üyeliği sonrası AB ile işbirliğini farklı zeminlerde geliştireceğini ve vize konusunun kolaylaşacağını dile getiren Volkov, Kazakistan'ın Avrupa Birliği ile genişletilmiş ortaklık anlaşmasını imzalamayı da planladığını vurguladı. Bağımsız olduğundan beri ekonomik olarak 18 kat büyüyen Kazakistan, GSYİH olarak Orta ve Doğu Avrupa ülke ekonomileri seviyesine ulaştı.
120 milyar dolar ticaret hacmi ile Orta Asya ülkeleri arasında ciddi bir ekonomik güç olan Kazakistan, ticaret hacminin yüzde 90'ının DTÖ üye ülkeleri ile gerçekleştiriyor.
DTÖ'ye üye olması ile birlikte Kazakistan ekonomisinin çeşitlenmesi ile birlikte ham madde ihtiyacına daha çabuk erişebilecek. Ülke olarak büyük hedefleri olan Kazakistan'ın 2030 kalkınma programı kapsamında ülke olarak dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasına girmeyi hedeflemekte.
DTÖ'NÜN 162'NCİ ÜYESİ
Geçtiğimiz Temmuz ayında Cenevre'de yapılan anlaşma sonrası Kazakistan DTÖ'nün 162'nci üyesi olmuştu. Üyelik ile birlikte Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan sonra DTÖ'ye üye olan üçüncü Orta Asya ülkesi olmuştu.
Bölge ülkelerinden Türkmenistan'ın üyelik süreci devam ederken, Özbekistan örgütte gözlemci statüsüne sahip.
DTÖ, KAZAKİSTAN'A NE KAZANDIRACAK
Ticaretinin yüzde 90'ını Dünya Ticaret Örgütü ülkeleri ile yapan Kazakistan'ın üyeliği son derece önem arz ediyor. DTÖ üyeliği, Kazakistan'a dış pazarlara erişim, mal ve hizmetlerde geniş bir yelpaze imkânı sunacak. Üyelik ile birlikte ülkenin yerli ve yabancı yatırımcılar için daha cazip hale geleceği beklenmekte.
Kazakistan'ın DTÖ üyesi olması için yürütülen görüşmeler, yatırım ve kamu ihale rejimi, gümrük tarifesi oranları, ithalat lisansı mevzuatları ve fikri mülkiyetin korunması başlıklarında gerçekleşirken, Kazakistan'ın örgüte girmesiyle Avrasya Gümrük Birliği tarifeleriyle düzenlenen ihracat ve ithalat vergilerinin yapısı da değişebilecek.
Öte yandan örgüt üyeliği ile birlikte Kazakistan'ın aynı zamanda hem Rusya ile hem de Avrasya Ekonomik Birliği ile olan gümrük anlaşmalarında düzenlemelere gitmesi de gerekiyor. Kazakistan Dünya Ticaret Örgütü'ne katılmak için resmen 1996 yılında başvurmuş, 2014 yılında da Avrupa Birliği ile DTÖ üyeliği için ikili görüşmeleri tamamlamıştı.
CİHAN