Kılıçdaroğlu, projeyle ilgili şunları söyledi:
* Yaklaşık bir ay
önce 19 Nisan’da yaşanacak bir Türkiye sözü ile sizlerin karşısına
çıktım. 4 ayaklı bir seçim bildirgesi vizyonu vardı. Birinci ayağında
birinci sınıf demokrasiyi öngörüyorduk. Demokrasi ile hukukun üstünlüğü
ile başladık sözlerimize. ''Biz iktidar olduğumuzda birinci sınıf
demokrasiyi getireceğiz'' dedik.
* İkinci ayağı rekabetçi ve
yarışmacı bir ekonomi. Sözü dinlenen, üreten güçlü bir Türkiye. Ülkenin
gücü ekonomiden kaynaklanıyor. O nedenle üreten Türkiye olsun dedik.
YÖK’ün kaldırılması gerekiyor dememizin temel nedeni de bu.
İşte Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 'vizyon projesi' | Samanyolu Haber
* Stratejimizin üçüncü ayağında ürettiğini hakça bölüşen bir toplum olmalıydık. Güçlü bir sosyal devleti kuracağız. Emekliliklere bayramlarda ikramiye verilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi.
Dördüncü ayağımız da bütün bunları sürdürülebilir bir hale getirmemiz gerekiyordu. Bu çerçevede sizlere projelerimizi sunmuştuk.
* Ülkemizin rekabetçi gücünü arttırmamız gerekiyor.
YÜZYILIN PROJESİ DEMEMİZ BU
* Bu projeye yüzyılın projesi dememizin anlamı bu. Eğer biz gücümüzü kullanırsak coğrafyanın bize verdiği avantajları kullanırsak Türkiye bölgenin ve dünyanın önemli bir ülkesi olacaktır. Sadece ve sadece ekonomik büyüme projesi değil, barışın da projesi. Kültürler, kentler hepsi entegre olacak.
* Kültürler kentler bütün bunlar da entegre olacak
* Küresel ekonomide gelişen ve yükselen ekonomilerin çok daha fazla pay aldıklarını biliyoruz.
* Biz küresel dördüncü projeyi Türkiye’de hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile biz 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye ulaşıyoruz. 1,5 milyar nüfusa ulaşıyoruz. Hiçbir ülkeye nasip olmayacak bir avantaj. Devasa bir ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz .
"MEGA KENT OLUŞTURUYORUZ"
* Demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme Türkiye entegre olacaktır. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz biz. Mükemmel alt yapısı ile bir Anadolu’da mega kent oluşturuyoruz.
PROJENİN YAPIMI NE KADAR SÜRECEK?
* Projenin yapımı ne kadar sürecek? Projeyi gerçekleştirirken pek çok fondan yararlanacağız. İşe demir yollarını yeniden ele alarak düzeltme ile başlayacağız. Samsun ve Trabzon’u mega kent ile buluşturacağız. Mersin ve İskenderun’u mega kent ile buluşturacağız. Ulaştırma, iletişim, enerji alt yapısını yeniden düzenleyerek işe başlayacağız.
Mega kent’in yönetimi nasıl olacak? Özel bir yasa ile kurulacak. Bürokrasinin sıfıra indiği özel bir yasa ile. Vali atanacak, yönetimi sivil toplum örgütlerinden oluşacak. Aynı zamanda bilim üssü olacak. Yönetimde Odalar Borsalar Birliği, Nakliyeciler Derneği, Turizm Yatırımcıları Derneği gibi pek çok kuruluş burada görev alacak.
MALİYETİ NE OLACAK?
Maliyeti ne olacak? 200 milyar dolar olacak 20 yılda tamamlanacak. 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleşecek.
Dünyanın bütün yollarını birbirine bağlayan görkemli projelerden bir tanesi. Bu proje sadece Türkiye’ye kazandırmayacak dünyaya kazandıracak. 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.
NEREDE KURULACAK?
Mega kent Anadolu’da kurulacak. Sadece ticaret ve üretim merkezi mi olacak. Hayır. Kültür, sanat ve fuarlar merkezi olacak. Buradan çıkacak her şey bütün dünya tarafından konuşulsun istiyoruz. Kendi güneş enerjisini kullanacak. Akıllı bir kent yapacağız.
ÖZEL YASA ÇIKARILACAK
Kişi başı gelir 33 bin dolara çıkacak. Kent için özel yasa çıkacak. Bunun temel nedeni burayı bir dünya markası haline getirmektir. Bu kent için özel teşvikler getireceğiz.
Her yıl 15 bin üniversite mezununu yurt dışına doktora yapmaya göndereceğiz. 50 bin doktora yapmış insanımızın çalışması demektir.
Lafla peynir gemisi yürümüyor. Bu projeyi hazırlarken uzmanlarla tartıştık. Büyüme hızından tutun, kişi başı gelire kadar, hangi demir, kara yollarını bu kenti getireceğimize kadar.
İç kavgalarımızdan uzak olmalıyız. Yüzyılın projesini hep beraber hayata geçirelim.