ATİNA (CİHAN)- Türkiye ve dünya genelinde yaptığı hayır işleri ve projelerle tanınan Kimse Yok Mu (KYM), Atina'da 'İyilik için Sosyal Medya' konulu bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Ülkenin en saygın yüksek öğretim kurumu Atina Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü ile işbirliği halinde gerçekleşen etkinliğe üniversite gençleri, öğretim görevlileri ve önde gelen sivil toplum kuruluşları yoğun ilgi gösterdi.
Dünya genelinde 113 ülkede yardım ve kalkınma alanlarında gerçekleştirdiği projelerle tanınan Kimse Yok Mu, 14-16 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek "İyilik için Sosyal Medya" konulu uluslararası konferans hazırlıklarında sona geldi. Konferansa hazırlık amacıyla daha önce Japonya ve Polonya gibi yabancı ülke üniversiteleriyle gerçekleştirdiği atölye çalışmalarının sonuncusu Atina Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü'nde yapıldı. İki oturum halinde bir gün boyunca süren etkinliğe başta üniversite öğrencileri olmak üzere, öğretim görevlileri ile sivil toplum kuruluşları ilgi gösterdi.
PROF. MEİMARİS: SOSYAL MEDYA'NIN YERİNDE KULLANIMI ÖNEMLİ
"Yardımseverliğin sınırları" başlıklı ilk oturumun açılışında konuşan Yeni Teknolojiler Atölyesi Başkanı Prof. Michalis Meimaris, sosyal medyanın yerinde ve aktif kullanımının çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Meimaris, bunun hem ulusal hem de uluslararası çerçevesinin iyi anlaşılmasının gerekliliğini vurguladı.
Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Önder Çetin ise"Hayırseverlikten Yardımseverliğe: Klasik yaklaşımlar, karşılaştırmalı eğilimler ve zorluklar" konulu kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. "Filotimo İdrima" adlı kuruluştan Psikolog Manos Hatzimalonas, "Toplumsal yardımseverlikte modern eğilimler ve zorluklar", sosyal bilimci Pavlos Georgiadis, "Kırsal iletişim", "İnsani ve toplumsal sermayenin geliştirilmesi Klimaka" kuruluşu İletişim Sorumlusu Ada Alamanu ise "Barınak Yokluğunun Elektronik Haritalandırılması" konularında birer konuşma yaptı.
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Erkan Saka, "İyilik için Sosyal Medya'nın kullanımı: Yaygınlaştırılması, Doğrulama, İşbirliği ve Farkındalığın artırılması" konusunda Türkiye ve dünyadan örnekler eşliğinde açıklamalarda bulundu.
Saka'nın ardından internet üzerinden hizmet veren "Yapabiliriz" adlı kuruluş üyesi Aleksandros Theodoridis, Atina Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Dijital ve Yeni Teknolojiler Atölyesi'nden Dr. Eleni Reveka Staiu ve ülkenin saygın ekonomi ve teknoloji gazetelerinden Naftemporiki Sosyal Medya Sorumlusu Killi Kiki ise "Sosyal Medya ve kriz yönetimi" konularında sunumlar gerçekleştirdi.
Etkinlik, üniversite öğrencilerinin soruları ve İstanbul'da gerçekleştirilecek uluslararası konferansa katılım için gönderilecek proje üzerinde yapılan çalışma ile sona erdi.
"ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ PROJE GELİŞTİRECEK"
Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç Dr. Erkan Saka, şunları söyledi: "Mayıs ayında İstanbul'da yapılacak "İyilik için Sosyal Medya" konulu uluslararası konferansın bir parçası olarak Atina'ya geldik. Başka ülkelerde de benzer çalışmalar ve seminerler yapılmıştı. Üniversite öğrencilerinin proje geliştirmelerini ve konferansa göndermelerini bekliyoruz. Bir tür tanıtım ve konferansa çağrı şeklinde gelişti. Onun için buradayız."
Yunanistan'ın ekonomik krizi döneminde Londra merkezli olarak kurulan ve internet üzerinden faaliyet yürüten "Filotimo İdrima" adlı kuruluşun koordinatörü Yunan vatandaşı Psikolog Manos Hatzimalonas (35), internet üzerinden faaliyet yürüttüklerini söyledi. Hatzimalonas, internet ve sosyal medya kullanıcılarının "filotimo" (kendilerine ve çevrelerine karşı dürüst ve yardımsever) olmalarına odaklandıklarını belirtti. Ayrıca Yunan kültürünün tanıtılmasını ve vatandaşların birbiriyle dayanışmasını amaçlayan çalışmalar yürüttüklerini belirten Hatzimanolas, "Demokrasi, felsefe ve yardımseverlik gibi kavramların ete kemiğe bürünmesini ve farkındalığı arttırarak bunu dünya geneline yaymayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
"KONFERANSTA BİR OTURUM GENÇLERE AYRILACAK"
Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Önder Çetin ise Kimse Yok Mu derneğinin Mayıs ayında gerçekleştireceği konferansın atölye çalışması için Atina Üniversitesi'ne geldiklerini söyledi. Çetin, "Bahsettiğim konferansta sosyal medya konusunda bir oturum gençlik için ayrılacak. Gençler, yatay ve dikey anlamda sosyal medyanın iyilik projelerinde nasıl kullanılabileceği ve nasıl daha verimli biçimde daha fazla kişiye ulaşılabilecek projeler üretileceği konusunda somut bir takım projeler önerisinde bulunacaklar." dedi.
"Bu atölyelerde proje önerileri kapsamında bir takım kavramsal altyapıyı sağlama adına genelde iki oturum yapılıyor." diyen Doç. Dr. Çetin, "Burada 7 civarında katılımcı tarafından hayırseverlik ve sosyal medya uygulamaları üzerine bir takım sunumlar gerçekleştirilmiş olacak." şeklinde konuştu.
Atina Üniversitesi'nde "Gazetecilik ve Yeni Medya" konusunda yüksek lisans yapan Anthi Hristu, "Bu tip etkinlikler, tarihi ve yerel anlamda geçmişimizin olduğu Türkiye ve diğer ülkeler arasında iletişim ve işbirliğinin gelişmesine yardımcı olmaları bakımdan çok kıymetli." ifadelerini kullandı.
"İYİLİK İÇİN SOSYAL MEDYA" KONFERANSI'NA TEBLİĞ YAĞDI
Irk, etnik köken, dil, din ve cinsiyet gibi herhangi bir ayrım yapmadan 113 ülkede insani yardım ve kalkınma projeleri yürüten sivil toplum kuruluşu Kimse Yok Mu, sosyal medya platformlarının kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına bireylerin daha geniş bir kullanıcı tabanı ve sosyal faydalar hizmeti sunulmasını anlamında önemsiyor. Bu bağlamda akademik çalışmalara ve yeni teknolojilerin aktif şekilde kullanımını tetiklemeyi hedefleyen Kimse Yok Mu, yardım ve iyilik yapmak isteyen kişilerin yetenekleri sayesinde anında ve özgürce çok daha geniş kesimlere hızlı şekilde ulaşılabileceğini öngörüyor.
Kimse Yok Mu tarafından Mayıs ayında İstanbul'da düzenlenecek "Uluslararası 'İyilik için Sosyal Medya' Konferansı, mevcut sosyal medyanın sistematize edilerek geliştirilmesini, iyilik, hayırseverlik ve sosyal sorunların çözümünü artırma etkinliğini olarak kullanarak, yenilikçi yaklaşımlar ve uygulamaları hayata geçirmeyi amaçlıyor. Dünya genelinden gönderilen 250'den fazla sunumdan 25'ini seçecek olan akademik kurul, 7 oturum halinde bunları kamuoyu ile paylaşılmasını sağlayacak.
Türkiye, Japonya, Yunanistan ve Polonya gibi ülke gençleri tarafından hazırlanan projeler, bir oturumda yapılacak konuşmalar ile ilgililerin dikkatine sunulacak.
Kimse Yok Mu geçtiğimiz yıllarda da "Uluslararası Hayırseverlik ve Barış İnşası Konferansı"na ev sahipliği yapmıştı. CİHAN